Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. svibnja 2022.

Erasmus+ G.A.M.E. – Učenici i učiteljice OŠ Eugena Kumičića iz Slatine na mobilnosti u Sjevernoj Makedoniji

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Generative Application to Manage Education (G.A.M.E.) učenici i učiteljice iz OŠ Eugena Kumičića sudjelovali su u, četvrtoj po redu, mobilnosti u glavni grad Sjeverne Makedonije, Skopje. Sudjelovalo je petoro učenika (Demeter Toni, Drokan Iva, Kizivat Ana, Medved Lana, Zver Petra) i tri učiteljice (Menčik Vera, Novotni Željka, Vilček Iva).

Prvi dan mobilnosti posjetili su školu domaćina Shkolla Fillore Komunale ''Imri Elezi''. Domaćini mobilnosti proveli su ih po školi i pokazali učionice i okoliš. Učenici koji sudjeluju u aktivnosti zatim su pokazali svoje verzije aktivnosti ''Drama u matematici i znanosti'' koju su pripremili za ovaj projekt. Budući da je ovo zadnja po redu mobilnost u kojoj sudjeluju učenici, ostatak tjedna bio je rezerviran za druženje i učenje o ovoj prekrasnoj zemlji i njenim turističkim atrakcijama.

Drugi su dan proveli u obilasku starog dijela grada, ''Čaršije'', na kojoj su prošetali starim ulicama. Vidjeli su brojne džamije, prošetali tvrđavom Kale, a zatim pojeli tradicionalni ručak, kukuruznu kašu s kajmakom. Nakon ručka, obišli su novi dio grada u kojem su posjetili muzej jednog od najpoznatijih makedonskih umjetnika Dimitra Kondovskog te obišli spomen kuću Majke Tereze.

Četvrti je dan bio rezerviran za posjet na Ohridsko jezero gdje su posjetili dva grada, Ohrid i Strugu. U Ohridu su obišli crkvu svete Tereze i crkvu svetog Ivana Kanea s koje se pruža prekrasan pogled na Ohridsko jezero, a u gradu Struga su čak umočili noge u jezero.

Četvrti su dan posjetili planinu Vodno na kojoj se nalazi 66 metara visok Milenijski križ, jedan od najviših križeva na svijetu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Skopje. Zatim su se spustili u grad gdje su posjetili Zoo di Skopje i pripadajući muzej u kojem su naučili puno o povijesti flore i faune makedonskog područja. Na kraju dana čekala ih je tradicionalna večera te podjela certifikata za sudjelovanje u mobilnosti.

Zadnji dan mobilnosti, nastavili su učiti o ljepotama i znamenitostima Sjeverne Makedonije. Domaćini su ih poveli na izlet u spomenik prirode kanjon Matka koji je jedno od najpopularnijih destinacija u Sjevernoj Makedoniji. U samom kanjonu nalazi se desetak špilja, a Slatinčani su posjetili špilju Vrelo u kojoj se nalaze dva špiljska jezera i nekoliko špiljskih galerija.

  • U našu se školu vraćamo prepuni dojmova i očarani ovom prekrasnom zemljom i iznimno ljubaznim ljudima. Iako se naš projekt lagano bliži kraju, možemo sa sigurnošću reći da će znanja, iskustva i prijateljstva stečena tijekom ovih nekoliko godina trajanja projekta ostati među nama zauvijek - navodi koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.

(OŠ Eugena Kumičića Slatina, Fotografije: Iva Vilček)

Skip to content