Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. svibnja 2022.

Središnji državni ured za demografiju i mlade – Velika novost za roditelje: Stiže očinski dopust, trajat će 10 dana uz puni iznos plaće

Važno je promovirati mogućnost i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta te novog očinskog dopusta koji će biti reguliran Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, rečeno je na okruglom stolu "Roditeljstvo iz muškog kuta“ državnog ureda za demografiju i mlade.

Skup je održan u petak u povod Međunarodnog dana obitelji, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade… Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako je važno promovirati mogućnosti i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta, kao i novog očinskog dopusta, koji će biti reguliran novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, u trajanju od 10 dana uz puni iznos plaće.

  • Očinski dopust očevima neće biti obaveza, već dano pravo, ali će biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje tog prava - pojasnila je.
  • Potičemo očeve da koriste rodiljni i roditeljski dopust, kako bi se majkama, ako to žele, omogućio povratak na tržište rada - rekla je Josić.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš govorio je o ravnopravnosti spolova na tržištu rada, kazavši kako u Hrvatskoj u odnosu na EU nije toliko izražen jaz u plaćama između muškaraca i žena, koji iznosi 11 posto, ali da je nužan dodatni napredak u povećanju zastupljenosti žena na upravljačkim funkcijama, te na suzbijanju diskriminacije žena na tržištu rada i prilikom zasnivanja radnog odnosa, navodi se u priopćenju.

  • Očeve je važno potaknuti na korištenje prava, a žene osnažiti na tržištu rada - rekao je.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je Hrvatska na začelju EU kada su u pitanju očevi koji koriste dopust nakon rođenja djeteta. Smatra da poslodavci nisu jednako osviješteni u svim dijelovima Hrvatske na potrebe i prava roditelja i očeva.

  • Našem se Uredu javljaju očevi kojima njihovi poslodavci ne odgovaraju na zahtjev ili ne odobravaju pravo na korištenje roditeljskog dopusta. Poslodavci to nerijetko vide kao financijsko opterećenje svojeg poslovanja - istaknula je pravobraniteljica ocijenivši takvo ponašanje pojedinih poslodavaca nedopustivim. (vecernji.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)
Skip to content