Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. studenoga 2021.

Ministar Ivan Malenica: Uvode se kazne od 30.000 do 50.000 kuna za nepoštovanje COVID potvrda, plaćat će ih odgovorne osobe

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Banskim dvorima govorio je o izmjenama zakona vezanima uz uvođenje COVID potvrda.

Jasno smo definirali što znači javno pravno tijelo koje je dužno provesti zakon vezan uz COVID potvrde, obuhvatili smo zakonodavno, sudbeno i izvršno tijelo, lokalne uprave i sve one koji su odgovorni za sigurnosne mjere kao što je obveza predočenja o preboljenju, cijepljenju ili testiranju – rekao je Malenica i objasnio koje će biti kazne za one koji se ne pridržavaju COVID potvrda.

Predviđene su kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Vjerujem da ćemo time potaknuti i lokalne čelnike i čelnike javnih tijela da poštujemo zakonske odredbe – kazao je Malenica te pojasnio:

Precizirali smo tko su javnopravna tijela i tko su odgovorne osobe zadužene za poštivanje odluka Stožera civilne zaštite. Određene sankcije odnose se isključivo na odgovorne osobe. Državni inspektorat, čija je nadležnost kontrola provođenja zakona, kontrolirat će poštuju li čelnici tijela odredbe Stožera civilne zaštite. Kada govorimo o Uredu predsjednika, predstojnik ureda je odgovoran, na njemu je odgovornost da se pridržava odredbi Stožera civilne zaštite – istaknuo je.

Izmjene idu u smjeru definiranja javnopravnih tijela, odgovornih osoba i njihovih poštivanja zakona – ponovio je.

Upitan je što ako inspektori dođu pred Pantovčak i vojska ih ne pusti unutra.

Odgovornost je svih da poštuju Zakon. Ne mogu vjerovati da predsjednik ne bi dopustio nadležnim državnim tijelima da kontroliraju poštuje li se zakon. To je apsurdno. U tom slučaju rekao da je odgovornost na predstojniku Ureda predsjednika RH. Vjerujem da će on poštivati odredbe ovoga zakona – kazao je.

Ako se u Uredu predsjednika ne budu poštovale COVID potvrde, kaznu od 30 do 50 tisuća kuna dobit će predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske - pojasnio je Malenica. Kaznu bi dakle mogao dobiti Orsat Miljenić. Izmjene zakona donijet će se na Vladi, a nakon toga idu u Sabor. (vecernji.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Skip to content