Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. studenoga 2021.

HZJZ: Cijepljeni se teže zaražavaju, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a šanse da prenesu virus su manje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio priopćenje u kojem se detaljnije analiziraju istraživanja o zaraznosti i prijenosu virusa među cijepljenima i necijepljenima. Naime, u Hrvatskoj i ostatku svijeta vodi se žestoka rasprava o načinu širenja koronavirusa, odnosno pitanja šire li ga cijepljeni jednako kao i necijepljeni. U priopćenju ističu kako je virus opasan za sve, ali da su cijepljeni ipak zaštićeniji. To argumentiraju pozivajući se na različite studije.

  • Znanstvene studije pokazuju – cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju – stoji u priopćenju.

Navode kako je trenutno delta varijanta virusa prevladavajući soj te da se on brže širi i lakše prenosi. Pozvali su na pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje kao najboljim sredstvima za borbu protiv zaraze, ističući da će time doći do završetka pandemije. Cijelo priopćenje možete pročitati OVDJE (www.hzjz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

   
Skip to content