Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2021.

Premijer Andrej Plenković: Ograničit ćemo cijenu motornog benzina na 11,10 kn, a dizelskoga goriva na 11,00 kuna

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada danas uredbom ograničiti maloprodajnu cijenu benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna i to za razdoblje od idućih 30 dana. Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornoga benzina i dizelskoga goriva. Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.

Otvarajući današnju, 80. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu, a najavio je i izmjene Zakona o obnovi koje će Vlada predložiti na sjednici. Najavio je da će Vlada danas donijeti Uredbu vezanu uz članak 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima. Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornoga benzina i dizelskoga goriva.

  • "Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva. Stoga će Vlada danas donijeti Uredbu kojom se cijena motornog benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskoga goriva na 11 kuna", rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati. Druga važna točka današnje sjednice, kazao je premijer Plenković, je Prijedlog izmjena Zakona o obnovi koje se donose s ciljem pojednostavljenja postupaka, brzine donošenja odluka, sufinanciranja konstrukcijske obnove, osobito za područje grada Zagreba, gdje država na sebe uzima 80 posto troška, a Grad Zagreb 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto troška konstrukcijske obnove.

  • "Niz detalja kojima ćemo poboljšati ovaj Zakon, učiniti proces propulzivnijim, riješiti uska grla koja su identificirana u dosadašnjem postupku, ubrzat će i poboljšati tijek obnove", poručio je predsjednik Vlade.

Premijer je istaknuo da se izmjenama Zakona posebno inzistira na antikorupcijskim mjerama koje će dodatno biti propisane Pravilnikom, kao i na redovitim izvješćima o dinamici obnove. Što se tiče epidemiološke situacije, premijer Plenković naglasio je da smo danas dostigli 55% cijepljenih odraslih osoba najmanje jednom dozom, što je ukupno milijun i 862 tisuće ljudi. Dosad je utrošeno 3,5 milijuna doza cjepiva, a ukupan udio odraslih koji su dovršili cijepljenje iznosi 51,6%. Od ostalih tema u proteklome tjednu istaknuo je obilježavanje Dana Hrvatskoga sabora, 8. listopada.

  • "To je izrazito važan dan – obljetnica donošenja odluke o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države", poručio je, podsjetivši da je, prema Zakonu, Dan državnosti 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a 8. listopada Dan Hrvatskoga sabora.

Osvrnuo se i na vrlo kvalitetnu konferenciju "Turizam 365", koja je održana krajem prošloga tjedna u Tuhelju, a na kojoj je sudjelovao i slovenski premijer Janša. Bila je to prigoda, rekao je premijer Plenković, i za razgovore o suradnji između Hrvatske i Slovenije, naglasivši da je ove godine Hrvatsku posjetilo milijun slovenskih turista. Susret s predstavnicima Europske federacije novinara i Hrvatskog novinarskog društva premijer Plenković ocijenio je vrlo korisnim, a razgovarali su o slobodi medija, položaju novinara u demokraciji za koji su svi suglasni da treba biti kontinuirano poboljšavan bilo kroz zakonski okvir ili druge mjere. Premijer Plenković primio je i Francusku udrugu poslodavaca, a danas je istaknuo da je veliki interes francuske poslovne zajednice za investicije u Hrvatskoj. U tom je kontekstu najavio da će Hrvatsku ove jeseni posjetiti i francuski predsjednik Macron.

Ovoga tjedna, 12. listopada, obilježena je i godišnjica terorističkog napada na Banske dvore, prilikom kojeg je teško ozlijeđen policijski službenik Oskar Fiuri. Premijer Plenković je istaknuo kako se gospodin Fiuri dobro oporavlja, a od nadležnih tijela očekuje da utvrde motive toga napada, otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača, odakle mu oružje, kao i druge okolnosti koje treba rasvijetliti.

  • "Vjerujem da će većina u hrvatskom društvu, a tu posebno mislim na neke političke stranke, biti jednoznačni u osudi takvoga napada i borbi protiv radikalizacije i nasilja", poručio je. (vlada.gov.hr)
Skip to content