Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2021.

Fotogalerija: Službeno otvoren pumptrack poligon u Virovitici – Sportsko-rekreacijska zona Vegeške, postala bogatija za još jedan sportski sadržaj

Nakon nešto manje od tri tjedna intenzivnih radova, krajem prošlog mjeseca dovršena je izgradnja pumptrack poligona. Podsjetimo, Virovitica je postala peti grad u Hrvatskoj koji dobiva pumptrack poligon, a Hrvatska tako slijedi pozitivne primjere zemalja iz susjedstva, poput Slovenije i Austrije, gdje su posljednjih godina izgrađeni deseci ovakvih poligona u kojima uživaju svi– od onih najmlađih, do onih koji se i dalje osjećaju dovoljno mladima i žele osjetiti malo adrenalina.

  • Nakon brojnih ulaganja Virovitičko-podravske županije u razvoj cikloturističkih sadržaja, osluškivali smo potrebe na terenu i shvatili da je u gradu potreban jedan pumptrack poligon. U dogovoru s klubovima, ponajviše s Biciklističkim klubom Bor, odlučili smo se prijaviti na natječaj za izgradnju poligona koji je danas svečano otvoren, a samim time smatram da smo Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju nadogradili na jedan vrlo atraktivan način koji će privući izuzetno velik broj posjetitelja, u što smo se uvjerili i prije samog otvaranja. Isto tako, ovim novitetom postat ćemo još više prepoznatljivi na cikloturističkoj karti Hrvatske, a već od iduće godine planira se organizacija turnira koji će obuhvatiti svih pet pumptrack poligona koji su do sada izgrađeni, pa tako i ovaj u Virovitici - istaknula je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Pumptrack poligon smješten je u sportsko-rekreacijskoj zoni Virovitice, točnije između SRC Vegeška i multifunkcionalne hale Viroexpo nedaleko od nogometnog igrališta i teniskih terena. Nositelj ovog projekta je Virovitičko-podravska županija, a projekt je realiziran uz partnerstvo s Gradom Viroviticom i uz potporu Ministarstva turizma i sporta u okviru nacionalnog Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2021. godini.

  • Svakodnevno možemo vidjeti brojne dječake i djevojčice, djecu svih uzrasta, rekreativce, ali i one koji se profesionalno bave biciklizmom kako posjećuju novootvoreni pumptrack poligon što je zasigurno pokazatelj da smo pogodili s ovim sadržajem. Ne želimo stati na ovome, veselimo se novim projektima koji su u planu, a mogu slobodno reći kako ćemo se i dalje prijavljivati na ovakve natječaje te omogućiti i ostalim gradovima u Virovitičko-podravskoj županiji da dobiju svoje pumptrack poligone, jer interes je zaista velik - rekao je župan Igor Andrović.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin otkrio je što još građani Virovitice mogu očekivati u dogledno vrijeme.

  • Ovo je samo jedan od sadržaja koji će biti izgrađen na prostoru bivše vojarne, a pred nama je još puno radova. U planu je izgradnja velikog parkirališta koje bi ujedno služilo za održavanje raznih manifestacija na otvorenom, očekuje se izgradnja virovitičkog kupališta odnosno tri bazena koji će također biti u sklopu spomenutog kompleksa, željeli bi izgraditi novu natjecateljsku dvoranu i gimnastičku dvoranu, odnosno sve što spada u kategoriju sporta i rekreacije. Cijelim kompleksom Virovitica bi postala centar sporta i rekreacije za ovaj dio Hrvatske, ali usudio bi se reći i za cijelu Hrvatsku. Olakotna je okolnost što je zemljište u vlasništvu grada, a idejna rješenja već su u fazi razrade kako bi se u što skorije vrijeme mogli okrenuti investitorima odnosno investicija. U razdoblju do 2027. godine želimo povući što je moguće više financijskih sredstava iz EU fondova, a upravo će nam to pomoći da ostvarimo sve što je u planu - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Adria Bike poligon površine 865 m2 gradio se na gradskoj parceli površine oko 1800 m2, u suradnji s partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona, a iz Biciklističkog kluba Bor istaknuli su zadovoljstvo novim sadržajem.

  • Ovo za nas znači novo mjesto za rekreaciju i vježbu vlastite kondicije i tehnike vožnje. Isto tako, ovo je odličan način za privlačenje mladih i novih članova u klub, a planiramo i organizirati turnir na ovom poligonu, možda već iduće godine. Što se tiče samo pumptracka, to je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično. Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti – izjavio je Ivan Vrbanić, predsjednik BK Bor Virovitica.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 500.000,00 kn. Iznos potpore Ministarstva turizma i sporta iznosio je 320.000,00 kn, dok je Virovitičko-podravska županija sudjelovala sa 170.000,00 kn, a grad Virovitica, uz preuzimanje dijela financijskih obaveza, ustupio je zemljište za izgradnju biciklističkog parka. Projekt je osmislila, pripremila i operativno provela Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, adribike.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content