Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. listopada 2021.

Devetnaest kandidatkinja se bori za nagradu: U subotu, 2. listopada u Pitomači će se održati 21. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici održana je konferencija za medije uoči 21. izbora Najuzornije hrvatske seoske žene koji će se ove godine održati u Pitomači. Drugu godinu zaredom da je titula najuzornije hrvatske seoske žene pripala Svetlani Bastalić iz Dinjevca, a pratilje su joj Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije i Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije, sve zbog pandemije koronavirusa koja je onemogućila održavanje izbora.

Tako će se 21. izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu napokon održati ove godine u subotu, 2. listopada u dvorani Centra za kulturu „Drago Britvić“, s početkom od 16,00 sati.

– U općinu Pitomača dolazi 19 kandidatkinja iz 16 županija. One su različitih profila. Među njima imamo proizvođačicu sireva, ribaricu, trenericu taekwondo-a, veslačicu, majke s velikom obitelji… Na jednom mjestu vidjet ćete bogatstvo i baštinu Hrvatske, predivne narodne nošnje, bogatstvo hrane i pića, sve što su te žene pripremile, sve što proizvode i rade na svojim OPG-ovima. Kod obilaska svakog OPG-a ocjenjuje se njihov trud i rad te jako puno segmenata. Tada se ti bodovi zbrajaju s onima na dan izbora, koje daje deseteročlani žiri i etnolog koji ocjenjuje narodne nošnje – objasnila je predsjednica Udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” Katica Pejak-Jerleković.

Članovi žirija su: Zdravko Tušek - državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Dijana Katica - predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, Vlatka Šelember iz Ureda zastupnice Europskog parlamenta Sunčane Glavak, Marijo Klement - zamjenik župana VPŽ, Jelena Đugum - ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoj poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Gordana Matašin - voditeljica Odsjeka za ruralni razvitak i šumarstvo, Upravni odjel za poljoprivredu ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Svetlana Bastalić - najuzornija seoska hrvatska žena, Dragica Vučković - dopredsjednica Udruge hrvatskih seoskih žena, Željkica Golubić - članica Udruge hrvatskih seoskih žena i predstavnica Bjelovarsko-bilogorske županije te Zvonko Kalinić - najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik 2018. godine.

Dosadašnja Najuzornija hrvatska seoska žena Svetlana Bastalić predstavila je posebno izrađenu lentu za buduću Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

– Proglašenje najuzornije žene se obilježava stavljanjem lente čime se izabranoj ženi iskazuje zaslužena čast. Lentu za ovogodišnji izbor osmislio je i dizajnirao Domagoj Stilinović grafičkog dizajna iz Pitomače, a sama izrada je povjerena Milki Drvenkar iz Podravskih Sesveta. Izbor materijala odražava tradiciju hrvatske seoske žene, a mi smo išli na naše područje pa je lenta rađena od lana. Dizajn je popraćen uz čipku dok je dignitet osobe i događaja apostrofiran zlatovezom – rekla je Svetlana Bastalić

– Nadam se da će i moja nasljednica uz lijepe dojmove iz moje općine i Virovitičko-podravske županije uživati noseći ovu lentu, a mi žitelji općine ćemo biti ponosni što će naša simbolika kroz narednih godinu dana biti predstavljena na svim mjestima koja će u svojstvu Najuzornije hrvatske seoske žene posjećivati pobjednica ovogodišnjeg izbora – ističe Svetlana.

U ime načelnika općine Željka Grgačića, i kao ravnatelj Centra za kulturu „Drago Britvić“ gdje će se Izbor održati, obratio se i Rajko Stilinović.

– Za općinu Pitomača je ovaj izbor svakako izuzetan događaj. Poštivajući sve sadržajne principe izbora, isti ćemo obogatiti i glazbenim programom koji je pod motom „I kaj i ča i što“ jer su kandidatkinje iz cijele Hrvatske. Centar za kulturu „Drago Britvić“ kao i sve općinske institucije i udruge će dati sve od sebe da ovaj izbor bude onakav kakav on to zaslužuje biti te da svi pamte Pitomaču kao dobrog domaćina – rekao je Rajko Stilinović.

Nazočnima se obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je i član ovogodišnjeg žirija.

– Hvala Svetlani što nam je dala tu mogućnost da budemo domaćini ove manifestacije i što je predstavljala kako općinu Pitomača tako i Virovitičko-podravsku županiju, prezentirala naše OPG-ove, tradiciju te kako se živi i radi ovdje na ovim područjima. Na žalost prošle godine izbor nije održan, a ove smo godine izradili epidemiološki okvir koji omogućava sigurno održavanje. Na ulazu će se posjetitelji testirati i provjeravat će se COVID potvrde, sve će biti odrađeno po pravilima – za kraj je istaknuo Marijo Klement.

Inače, svake se godine diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju seosku ženu koji je inicirala Zagrebačka županija. Pokrovitelji Izbora su Ministarstvo poljoprivrede, Europski ured Sunčane Glavak, Ljekarne Zagreb, Virovitičko-podravska županija i Zagrebačka županija kao nositelj projekta. (www.icv.hr, ib; Foto: Foto Begović, Iva Barčan)

Skip to content