Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. rujna 2021.

Od ponedjeljka 13. rujna: Objavljujemo pitanja koja će vas dočekati u prvom online upitniku za popis stanovništva

Prvi put u Hrvatskoj, u ponedjeljak počinje digitalni popis stanovništva, kućanstva i stanova koji će trajati do 26. rujna. U toj prvoj fazi popisa građani će se moći samopopisati preko sustava e-Građani. Nakon prve faze slijedi druga faza popisa od 27. rujna do 17. listopada kada gotovo 8000 popisivača izlazi na teren kako bi s pomoću elektroničkih uređaja popisali one koji se nisu popisali online, obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana.

U popisnom upitniku koji se sastoji od tri dijela – osobe, kućanstva i stanovi – nalazi se 38 pitanja, o čijem je sadržaju Večernji list prvi pisao u ožujku ove godine. Nakon popisa saznat ćemo kakav je sastav stanovništva po dobi, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim obilježjima, narodnosti, vjeri, materinskom jeziku, koji su glavni izvori prihoda građana, u kakvim stanovima i kućama žive... Popisni upitnik možete vidjeti OVDJE

U popisnom upitniku u odnosu na prijašnje dodana su dva nova pitanja te će građani uz pitanje o pripadnosti vjerskoj zajednici između brojnih vjerskih zajednica registriranih u Hrvatskoj navesti kojoj pripadaju ili ne pripadaju ni jednoj, a dodano je i pitanje o civilnim žrtvama rata. Građani će prvo dati osnovne podatke o adresi stanovanja, naselju, općini/gradu, županiji u kojoj žive i broju osoba u kućanstvu. Jedan član kućanstva preko sustava e-Građani može popisati sve članove kućanstva za koje je nužno upisati OIB. Daju se svi podaci o stanu, instalacijama, načinu grijanja, kvadraturi, broju soba, je li stan u stambenoj zgradi ili nije, je li u (su)vlasništvu građana, žive li u unajmljenom stanju ili su najmoprimci za zaštićenom najamninom... Tu su i pitanja koristi li se stan samo za stanovanje ili i za poslovnu djelatnost, je li u vlasništvu privatne osobe, tvrtke, općine/ grada/države, vjerske zajednice...

Građani će odgovarati i koristi li kućanstvo svoje ili poljoprivredno zemljište uzeto u najam veće od 1000 metara kvadratnih. Biti će popisani samci, (izvan)bračni parovi, razvedeni, udovci, a prvi će put građani odgovarati i žive li s osobom istog spola u životnom partnerstvu ili neformalnom životnom partnerstvu. Dakako, daju se i podaci o broju djece u kućanstvu. Građani trebaju navesti i stanuju li stalno na adresi stanovanja te jesu li tu bili prisutni u referentnom trenutku popisa (31. kolovoza 2021.) jer prema konceptu uobičajenog mjesta stanovanja u popis stanovnika Hrvatske ući će svi građani koji su uoči referentnog trenutka popisa živjeli u svom mjestu stanovanja godinu dana ili došli u mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostane bar godinu dana. Moraju se navesti i razlozi prisutnosti u mjestu stanovanja, žive li tu zbog rada, školovanja, obiteljskih razloga, potresa, jesu li izbjeglice ili tražitelji azila te žive li u tom naselju kraće od godinu dana ili godinu dana i dulje i koliko dugo namjeravaju u njemu ostati. Ljude će se pitati i namjeravaju li se vratiti u mjesto stanovanja nakon sanacije, odnosno ponovne izgradnje oštećenog doma.

Za one koji borave izvan zemlje upisuju se i podaci o razlogu odsutnosti (zbog rada, školovanja, potresa, obiteljskih razloga...) te jesu li odsutni kraće od godinu ili godinu dana i dulje, koliko još namjeravaju biti odsutni... Svi će navesti i jesu li rođeni u Hrvatskoj, u kojem naselju, gradu/općini, županiji ili u inozemstvu i u kojoj državi. Ako ne žive neprekidno u mjestu rođenja, odgovorit će odakle su se doselili, iz Hrvatske ili inozemstva, kada i zbog kojeg razloga.

Tu su i pitanja o narodnosti, materinskom jeziku, vjeri, državljanstvu, obrazovanju građana, mjestu školovanja, studiranja i pohađanja predškolskog obrazovanja. Građani će dati i podatke o zanimanju i djelatnosti u kojoj rade, jesu li učenici, studenti, umirovljenici, kućanice, nesposobni za rad ili sposobni za rad, ali ne rade, zatvorenici... Odgovorit će i jesu li im glavni izvori sredstava za život u proteklih godinu dana prihodi od rada ili imovine, mirovina, socijalne naknade, ostali prihodi ili su bez prihoda. Pitat će ih se i jesu li bili ozlijeđeni ili ranjeni kao civili u Domovinskom ratu, je li im netko od obitelji kao civil nestao ili poginuo u ratu. Onome tko odbije dati podatke o popisnim jedinicama ili da netočne i nepotpune podatke prijeti kazna do 5.000 kn. (www.vecernji.hr)
Skip to content