Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. srpnja 2021.

Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih: Inicirane su značajne promjene u sustavu obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada

Usvajanjem Nacrta prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih na sjednici Vlada RH, inicirane su značajne promjene u sustavu obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.

Naime, Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih kojim će se unijeti značajne promjene u sustav obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja. Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj treba urediti sukladno recentnim strateškim dokumentima donesenim na razini Europske unije, u kojima se naglašava značajna uloga sustava obrazovanja odraslih u procesu oporavka te zelene i digitalne tranzicije.

- Ključne promjene koje donosi novi zakon su priznavanje neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja - istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih  jer smo sada na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto.

- Izmjene zakona potrebne su kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada i pomoglo stjecanju boljeg socijalnog statusa obrazovanjem odraslih - napomenuo je Fuchs.

Također, predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih. (vlada.gov.hr)

Skip to content