Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. travnja 2021.

Od kad znaju za sebe, oni znaju za poljoprivredu: Upoznajte OPG Tomislava Rukavine iz Detkovca koji imaju opreme za 20 hektara navodnjavanih površina

Ima 31 godinu i već je 11 vlasnik OPG-a. Tomislav Rukavina, svoje je obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo, zajedno s ocem Zdravkom, smjestio u Detkovac, gotovo na kraju sela. Župana Igora Androvića, njegovog zamjenika Marija Klementa, načelnika Općine Gradina Marka Ajčeka i županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka, dočekali su sa smiješkom. Zadovoljni su suradnjom sa Županijom i županijskim institucijama. Kad god je trebalo, vrata su im bila otvorena.

A na imanju je sve "kao po špagi". Trava je uredno pokošena, strojevi i mehanizacija parkirani. Jedino s razglasa "ne ori omiljeni pjevač Zdravka Rukavine – Jasmin Stavros“. Naime, bilo je to jedne Nove godine, Zdravko se javio u program jedne javne televizije, trebao je pogoditi pjevača koji pjeva pjesmu. Pogađate, bio je to Jasmin Stavros. Zdravko nije dobio neki manji John Deere, kojem bi se možda više razveselio, ali je dobio "Fiću vrijednog 111.000,00 kuna"...

To je bila tek jedna u nizu zanimljiv zgoda ove obitelji, koja se poljoprivrednom proizvodnjom bavi od kad zna za sebe. Sade kukuruz, pšenicu, ječam, soju, suncokret, luk, kupus, krumpir... Kažu da ove godine neće saditi krumpira kao prošle, 2020., jer ostala im je velika količina neprodanog. Korona i zatvoreni restorani, krumpir su uskladištili, umjesto što su ga trasirali put tanjura. Nekada su slali 10 do 15 tona krumpira tjedno, danas iz Detkovca kupcima ode 5 tona u 14 dana. Puno premalo u odnosu na neka druga „ne COVID vremena“.

Obrađuju oko 100 hektara, uložili su znatna sredstva za navodnjavanje, imaju 15 bunara, a tu je i opreme za navodnjavanje za 20 hektara. S obzirom na to da se uskoro otvara sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac oni su spremni, ako, naravno, budu tamo „zakoračili“. U posjetu Detkovcu bili su i djelatnici Poduzetničkog inkubatora VPŽ, koji su, standardno vjerni partneri ove obitelji u kojoj uz oca i majku su i tri sina. Dvojica su ostala uz poljoprivredu, jedan nije. OPG Tomislava Rukavine uspješno je aplicirao na mjeru 4.1.1.. Dobili su potporu od 520.554,28 kuna, u ukupnoj investiciji od 1.311.700,56 kn. Nabavili su poljoprivrednu mehanizaciju i opreme - traktor, rotodrljača, rasipač, sijačica, GPS kontroler, plug, prskalicu. U navedenoj mjeri, partneri su im bili OPG-i Zorana Majera i Željka Martića. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content