Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. travnja 2021.

Jedan mladi poduzetnik, obnovio je ruševni objekt i nedaleko Jankovca, podno Papuka, u pogonu za proizvodnju slasnih delicija, danas „raste“ prvorazredni kulen, slanina od crne slavonske svinje

Nije samo Domagoj Vida krenuo u „biznis uzgoja crne slavonske svinje“. Jedan mladi poduzetnik, zasukao je rukave i na cesti koja vodi do Jankovca, u Pušini, odlučio je stvoriti svoju budućnost... Toni Marić, u Pušini, selu koje je stradalo u Domovinskom ratu, koje je kroz godine zaraslo u šikaru, uz pomoć svoje obitelji i EU fondova je vidio "ono nešto". Pronašavši "svoju iskru", odlučio je, ovdje, podno Papuka, a samo desetak minuta vožnje od Jankovca, stvoriti svoj „ekološki svijet“. Prenamijenio je staru stambenu zgradu i izgradio pogon za proizvodnju tradicionalnih slavonskih delicija (kulen i kulenova seka, slanina, domaća kobasica, domaća mast i čvarci,suhe šunke i lopatice), ali od crne slavonske svinje. Dobio je sredstva kroz mjere 4.2.1. i 6.1.1. i zakoračio u krupnu investiciju vrijednu gotovo 3 milijuna kuna.

- Vidjeli smo kvalitetu mesa crne slavonske svinje, posebno u izradi suhomesnatih proizvoda te potražnju za istim. Orijentirali smo se na preradu u suhomesnate proizvode čiju sirovinsku osnovu čine crne slavonske svinje – kazuje mladi Toni Marić.

Sve to prati obitelj Marić koja je dobrodošlicu u Pušinu poželjela zastupniku u Europskom parlamentu Karlu Ressleru, kao i virovitičko-podravskom županu Igoru Andrović i njegovom zamjeniku Mariju Klementu, načelniku Općine Čačinci Mirku Mališu, povjereniku Vlade RH za Grad Orahovicu Saši Risteru, koji su u srijedu pohodili ovo imanje, čestitajući mladom poduzetniku na poslovnom pothvatu, ali i njegovoj obitelji koja mu je cijelo ovo vrijeme puna podrška. Podrška mu je i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, razvojna agencija VIDRA, županijske institucije, koji su sve ove godine, od kretanja u ovaj poslovni pothvat, uvijek bile uz mladog Tonija.

Trenutno u uzgoju imaju 132 crnih svinja. Cilj im je proizvodnja oko 5.000 kilograma suhomesnatih proizvoda na godišnjoj razini. Jedan dio poslovnog procesa se uhodao, ostvarili su odličnu suradnju s priznatim i poznatim istarskim restoranom San Servolo i zagrebačkim Noelom... No, stigla je korona, restorani su opustjeli, a u OPG-u Tonija Marića, očekuju da se epidemije suzbije i da ponovno poslovno prodišu punim plućima. Do tada, podno Papuka marljivo brinu o uzgoju crnih svinja... Istodobno, iz moderno uređenog pogona za preradu mesa, čim se otvore vrata dočekat će vas mirisi zamamnih delicija koje kao da čekaju da korona prođe i da se ponovno pronađu na mjestima koja unapređuju hrvatsku turističku i gastronomsku kartu pronoseći i ime Virovitičko-podravske županije, kao i Općine Čačinci i neponovljivog Papuka... (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content