Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. siječnja 2021.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs: Od 18. siječnja u školi učenici do 4. razreda osnovne i budući maturanti, ostali on line

Ministar znanosti i obrazovanja obratio se javnosti u vezi s početkom drugog polugodišta. Kazao je među ostalim da će učenici nižih razreda osnovnih škola ići u školu.

Ministar znanosti o obrazovanja RH Radovan Fuchs obratio se novinarima te je govorio o početku drugog polugodišta 18. siječnja.

- Na Nacionalnom stožeru smo prezentirali što smo iskomunicirali sa svim županijama, a vezano uz početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike od 1. do 4. razreda počinje tako da idu u školu, a jednako tako i učenici četvrtih razreda srednjih škola iz potreba što bolje pripreme završnog razreda, zbog državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju RH u isto vrijeme -  istaknuo je na početku ministar Radovan Fuchs.

Učenici završnih razreda srednjih škola ići će na nastavu po pojačanim epidemiološkim mjerama, morat će se osigurati dovoljna distanca između učenika u pojedinim razredima.

- Ostali razredi od 1. do 3. će u prvoj fazi biti on line - dodaje ministar.

Sve se ovo radi kako se ne bi narušili vrlo optimistični trendovi vezano uz borbu s koronavirusom.

- Za sada su brojke dobre i ako se to tako nastavi uz cijepljenje koje počelo, mislim da bismo vrlo brzo mogli vidjeti sve učenike u školama. Zbog pažljivog pristupa idemo s ovim konceptom...

Ministar Fuchs je to izjavio medijima nakon videosastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i Stožerom civilne zaštite te dodao da se još razgovara o početku nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno o tome je li moguće ispoštovati navedeni plan ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave. - To u prvom redu ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača - kazao je Fuchs i dodao da je ondje devet škola posve uništeno, te da je nakon potresa oko dvadeset posto učenika napustilo to područje. Fuchs je rekao da je Ministarstvo kontinuirano prisutno na terenu i ocijenio da ne bi bilo loše da se djeci pruži psihološka pomoć. - Učenici četvrtih razreda srednjih škola počinju nastavu licem u lice kako bi se bolje pripremili za ispite Državne mature koja se provodi na cijelom području Hrvatske u isto vrijeme, prema ranijem planu - kazao je. Nastava za učenike tih razreda odvijat će se uz pojačane epidemiološke mjerama te će se moći održati dovoljno velika distanca između učenika, s obzirom na to da će ostali razredi pohađati nastavu online. Također, preporuka je Stožera da se školska natjecanja odgode na nekoliko tjedana, za koje će se vrijeme, zahvaljujući i cijepljenjima, moći steći povoljna epidemiološka situacija, kazao je Fuchs i napomenuo da se učitelji i nastavnici nalaze u drugoj prioritetnoj skupini osoba koje se trebaju cijepiti. Također, Fuchs je rekao da će Ministarstvo preuzeti troškove participacije za smještaj u domovima svih studenata s područja pogođenih potresom te da je sveučilištima poslano pismo da razmisle o tome da se studenti s tog područja oslobode plaćanja participacije za neostvarene ECTS bodove. (hrt.hr, vlada.gov.hr)
Skip to content