Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. studenoga 2020.

U Sabor je poslan Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, doznajte visinu kazni za prekršitelje u vrijeme COVIDA-19

U Sabor je poslan Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ministar Beroš obrazložio je da se ovim zakonskim prijedlogom propisuju nove sigurnosne mjere za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti.

„Propisuje se nova sigurnosna mjera obaveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenja održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja“, kazao je.

Zakonskim prijedlogom propisuje se, nastavio je Beroš,  da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10 tisuća do 40 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom.

„Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5 tisuća do 10 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom“, izvijestio je Beroš.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

„Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5 tisuća do 10 tisuća kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama ovog zakona“, kazao je Beroš.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

"Kao što smo rekli, nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban", rekao je premijer Andrej Plenković. (vlada.gov.hr)

Skip to content