Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. listopada 2020.

Ogledni primjer racionalizacije u Hrvatskoj: Umjesto tri uprave imat će jednu, umjesto tri ravnatelja imat će jednog, Čađavica, Čačinci i Crnac potpisali Sporazum o osnivanju Dječjeg vrtića Lipa

Osnivanje Javne ustanove Dječjeg vrtića Lipa prvi je i, trenutno, jedini ovakav primjer izvrsne suradnje između tri općine s ciljem racionalizacije, efikasnosti i funkcionalnosti u radu. Naime, načelnici općina, Čađavica, Čačinci i Crnac, Mirko Rončević, Mirko Mališ i Mato Damjan, u četvrtak su, uz nazočnost i podršku virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednika Općinskog vijeća Čađavice Josipa Piskaća, potpisali prijedlog Sporazuma o osnivanju Javne ustanove Dječji vrtić Lipa te tako objedinili tri nova vrtića koji su izgrađeni u Čađavici, Čačincima i Velikom Rastovcu – u jedan.

– Umjesto tri ravnatelja, tri tajnika, tri logopeda imat će po jednog, a sjedište će im biti u Čađavici. Ova inicijativa krenula je još prošle godine kada je počela izgradnja vrtića – rekao je načelnik Čađavice Mirko Rončević.

– Već smo onda razmišljali kako bi smanjili troškove i kako bi nas više općina, koje idemo u izgradnju vrtića, napravile nešto zajedničko. Čačinci i Crnac su pristali na tu ideju. Gentlemanski smo dogovorili gdje će biti sjedište, kao i sve druge stvari koje budemo trebali imati u zajedničkom dijelu i one koje budemo mogli imati svaki posebno. Nije racionalizacija samo jedan ravnatelj ili računovodstvo, mi u vrtićima trebamo imati logopeda, medicinsku sestru, drugo stručno osoblje koje će biti isto zajedničko, a pomoći će nam da djeca imaju svu skrb koju trebaju od 12 mjeseci do 6 godina – naglasio je Rončević dodavši kako će sva tri vrtića moći pohađati ukupno 124 polaznika.

Podsjetimo, ovi dječji vrtići izgrađeni su, odnosno grade se sredstvima Ministarstva poljoprivrede i predstavljaju dio od 11 novih vrtića na području Virovitičko-podravske županije koji se grade. Njih pet trenutno je već otvoreno, u Gornjem Bazju, Ćeralijama, Sopju, Svetom Đurđu i Špišić Bukovici.

Idejom o osnivanju zajedničke Javne ustanove zadovoljan je načelnik Općine Crnac Mato Damjan.

– Općina Crnac je prihvatila ovu ideju i općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo ideju da udružimo naše vrtiće u jedan. Naša djeca su zalog za budućnost i opstanak naše općine, zaslužuju odgoj i obrazovanje kao i djeca u urbanim dijelovima županije pa i Hrvatske. Početak rada našeg vrtića očekujemo od iduće godine, a sredstva koja će se uštedjeti na ovaj način bit će značajan dio i za roditelje, pritom će općina ulagati u druge projekte – rekao je Damjan.

Načelnik Čađavice Mirko Mališ istaknuo je kako su na ovaj način riješili problem koji ih je mučio od početka izgradnje dječjeg vrtića.

– Zajedničkim radom ćemo doći do značajnih ušteda te ćemo s tim sredstvima osigurati rad logopeda i drugih potrebnih stručnjaka. Naša djeca će imati uvjete kao da se nalaze u nekom velikom gradu. Smatram da je ovakav potez primjer drugima i nadam se da će zaživjeti i u ostalim dijelovima Hrvatske – rekao je Mališ.

Čestitke načelnicima, na ovom potezu uputio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Ova inicijativa je jedinstvena i prva u Hrvatskoj. To je dobar primjer kako, i bez ukidanja općina, one mogu zajedno funkcionirati i smanjiti troškove, budući da će ovdje biti jedna ustanova to vodi racionalnosti i boljoj funkcionalnosti triju općina, ali i triju vrtića koji će biti na području ove tri općine. To je dobar put i za ostale ustanove koje funkcioniraju, ne samo na našoj županiji, nego na području cijele Hrvatske – rekao je župan Andrović. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button
Skip to content