Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. rujna 2020.

On je „mlada nada Hrvatske“: Naš Damir Orenda osvojio je titulu i 10.000 kuna u sklopu projekta „OPG Zlata vrijedan“ Večernjeg lista

Naš Damir Orenda iz Male Črešnjevice, „mlada je nada Hrvatske“ u sklopu projekta Večernjeg lista „OPG Zlata vrijedan“. Za najbolju mladu nadu u poljoprivredi stručni žiri ovoga izbora kojim je predsjedao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević između troje mladih poljoprivrednika izabrao Damira Orendu iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji. Na njegovu se gospodarstvu na otvorenom uzgaja povrće, između ostalog i sjemenska paprika, a u plastenicima voće, točnije trešnje. Nagradu – ček na 10.000 kuna – uručila mu je Tanja Hrvojević, menadžerica za asortiman osviještene prehrane u DM-u. Izbor za najbolji OPG – Zlata vrijedan pokrenuli su Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

U njemu svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan uspješni OPG, dok u kategoriji mlada nada žiri bira između troje mladih poljoprivrednika. Uz Damira Orendu u projektu se s područja Virovitičko-podravske županije natjecao i OPG Miroslava Slavičeka.

Damir je završio Agronomski fakultet, nositelj je obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva koje se orijentiralo na proizvodnju sjemena paprika Podravke, Slavonke i Pitome, a uzgaja paprike i za onaj fini Podravkin ajvar. Proizvođač je i krumpira, češnjaka i trešanja. Njegovo povrće raste na otvorenom, a voće u – plastenicima. A da ne bi sve stalo “samo” na sjemenu, voću i povrću i da bi posla bilo doista cijelu godinu, uzgaja i božićna drvca, oko 5000 komada godišnje. Damir Orenda, jedinac Đurđice i Draška Orende iz Male Črešnjevice nedaleko od Pitomače, odrastao je u obitelji poljoprivrednika i odlučio je da će i on nastaviti s obiteljskom tradicijom poljoprivredne proizvodnje, preuzevši prije dvije godine gospodarstvo od oca.

Plastenički uzgajaju trešnje. Draško se prisjeća kako je seljanima to bilo čudno jer su ljudi navikli da su plastenici “rezervirani” za povrće i cvijeće. Plastenik je širok oko osam metara, a visok između šest i sedam metara. Zaštitnu foliju prije zime skidaju, na proljeće opet razvlače. Rezidbom formiraju trešnje da budu na visini s koje ih se ručno može brati s tla. Trešnje uglavnom prodaju u Zagrebu, baš kao i krumpir, kojeg oko 30 tona uzgoje na 1,5 hektara i kao proizvođači za njega dobiju od 1,60 do 2,20 kuna po kilogramu. Tu bolju cijenu postižu kada prodaju lokalnim trgovinama u svome kraju. Češnjaka uzgoje oko tri tone, mladi su prodavali po 16 kuna za kilogram, za suhi su dobili četiri kune po kilogramu više. Paprika imaju oko 40 tona, njezina sjemena stotinjak kilograma. (www.vecernji.hr, www.vpz.hr, Fotografije: vecernji.hr)

Share Button
Skip to content