Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. rujna 2020.

Ministar Zdravko Marić za Novu TV o poreznim reformama: Naš je prijedlog da od 1. siječnja idemo sa snižavanjem poreza na dobit i dohodak

O planovima porezne reforme reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović razgovarala je s ministrom financija Zdravkom Marićem. Ministar Zdravko Marić imao je sastanak sa županima i gradonačelnicima te kaže da im je rekao i neke informacije koje do sada nisu znali.

– Dijelom jesmo, imali smo operativne sastanke. Naš je prijedlog da s 1. siječnjem idemo sa snižavanjem poreza na dobit – rekao je Marić te dodao kako smatra da su zadovoljni sastankom.

Ministar kaže kako su gradonačelnicima i županima prezentirali prijedlog da država preuzme teret snižavanja stope poreza na dohodak koja će, prema njihovim izračunima, iznositi oko dvije milijarde kuna. Dodao je kako su do sada gradovi i općine imali udio u porezu na dohodak od 60 posto, a sad će imati 74, županije su imale 17 posto, sad će imati 20.

Ministar kaže kako se nije odustalo od poreza na promet nekretninama.

– To je dio programa Vlade i od njega nismo odustali, ali nismo rekli točno kada – rekao je.

O svojim očekivanjima izvješća Standard & Poorsa nije htio govoriti, ali kaže da mu je u zadnje dvije godine ugodno razgovarati s rejting agencijama “jer imali smo puno toga lijepoga za reći. Imali smo gospodarski rast, suficit proračuna, smanjivanje javnog duga, sad su okolnosti malo drugačije. U ovim okolnostima prvi i osnovni cilj mi je obraniti ovaj investicijski kreditni rejting”. (www.vlada.gov.hr, dnevnik.hr, Fotografija: vlada.gov.hr)

Share Button
Skip to content