Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. rujna 2020.

Srednjoškolcima stipendije: Drvodjeljski tehničari dizajneri, instalateri grijanja i klimatizacije, elektroinstalateri, CNC operateri… dobivaju od Županije 500,00 kuna mjesečno

Župan Igor Andrović potpisao je u četvrtak ugovore o stipendiranju s 24 učenika srednjih škola, a koji se školuju za deficitarna zanimanja na području Virovitičko-podravske županije. Treća je to godina zaredom, kako županija daje srednjoškolske stipendije. Podršku mladima na izboru zvanja dala je i Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, kao i predstavnici HGK ŽK Virovitica i Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, a na činu potpisivanju ugovora o stipendiranju deficitarnih zanimanja srednjih škola u Velikoj vijećnici VPŽ.
Od njih 24 njih, 14 su učenici Tehničke škole Virovitica, programa Drvodjeljski tehničar dizajner i kao takvi ostvarili su pravo na izravnu stipendiju. Takav način dodjeljivanja stipendije pokrenut je prošle školske godine ponovnim uvođenjem programa Drvodjeljski tehničar dizajner u Tehničku školu Virovitica. Preostalih 10 kandidata pohađaju program instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, CNC operater, automehaničar, elektromehaničar – JMO i stolar – JMO. Od navedenih programa, deficitarni nisu, automehaničar i elektromehaničar – JMO, ali su zbog nedovoljnog broja prijava kandidata koji pohađaju deficitarna zanimanja, također ostvarili pravo na stipendiju Virovitičko-podravske županije.

– Vjerujem da ćemo s ovim stipendijama i ubuduće potaknuti učenike da upisuju upravo ova zanimanja. Na ovaj način Virovitičko-podravska županija pokazuje da nam je obrazovanje važno, kao i tržište rada. Županija sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, kupili smo radne materijale za učenike osnovnih škola. Značajna sredstva ulažemo i u škole – energetske obnove škola traju na području cijele naše županije, kupujemo informatičku opremu, ulažemo u sve srednje škole na području naše županije, kako bi olakšali školovanje učenicima, a profesorima i učiteljima njihov rad – istaknuo je župan Andrović.

Na Javni natječaj za dodjelu stipendije Virovitičko-podravske županije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva u školskoj 2020./2021. godini prijavilo se ukupno 25 kandidata, od čega je njih 24 ispunilo potrebne uvjete. Iznos stipendije je 500,00 kn, a dodjeljuje se kroz deset mjeseci ili za vrijeme trajanja nastavne godine. Jedini uvjet za nastavak primanja je redovito upisivanje više godine srednjoškolskog obrazovanja. Županija trenutno ima 35 stipendista koji primaju stipendiju za prijašnje dvije godine, a uz novih 24, Virovitičko-podravska županija će stipendirati ukupno 59 stipendista srednjoškolaca. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button
Skip to content