Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. rujna 2020.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju obilježena 29. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne

Na današnji dan, 17. rujna, prije 29 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, nazočni su se prisjetili tih dana.

Počast poginulima odale su delegacije, Virovitičko-podravske županije sa zamjenikom župana Darkom Žužakom, Grada Virovitice s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac, načelnik Općine Špišič Bukovica Hrvoje Miler i načelnik Općine Gradina, Marko Ajček, predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Policijske uprave VPŽ s načelnikom Sinišom Kneževićem, predstavnici županijske HVIDRA-e i HVIDRA-e grada Virovitice, kao i mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. Riječi molitve za sve poginule branitelje uputio je gvardijan Župe sv. Roka Virovitica, Bernard Barbarić, a nazočne je pozdravio i zahvalio im na dolasku, Mirko Poljanc, predsjednik HVIDRA-e Virovitica.

Osim toga, svi zajedno kao i svake godine, prisjetili su se i odali počast jedinoj žrtvi stradaloj u oslobađanju vojarne, hrabrom hrvatskom bojovniku, Virovitičaninu Vladimiru Vampovcu Grgi koji je prilikom oslobađanja vojarne smrtno stradao nedaleko od svoje kuće koja je u susjedstvu vojarne. Kao i svi njegovi ratni kolege i Grga je živio s jednom željom – da Virovitica postane slobodan grad.

Podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad. Oko 7,00 sati, nakon žestoke pucnjave ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije. (www.vpz.hr, www.virovitica.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button
Skip to content