Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. rujna 2020.

Brže i sigurnije: U budućnosti će se od Paušinaca do Krivaje voziti „bez oblaka prašine“, uz kvalitetno povezivanje općine Čačinci i Crnac, a skratit će se i putovanje prema Čađavici

Kada se vozite od Paušinaca prema Krivaji, bilo to „brzinom vjetra“ ili „puževim korakom“, činit će se kako to izvodite „u oblaku dima“ ili – prašine. Ovo je cesta gdje caruje prašina i makadam, gdje kamenje s ceste “glumi šrapnele”. Cesta je to koja spaja dvije općine, Čačince i Crnac, ali i cesta, koja će, u budućnosti, značajno poboljšati i povezanost s obližnjom Čađavicom, jer će „skratiti i ubrzati put“, ali tek kada bude asfaltirana.

O tome je bilo riječi prigodom posjete virovitičko-podravskog župana Igora Androvića sa suradnicima Općini Čačinci, gdje je razgovarao s dvojicom načelnika općina, Čačinaca (Mirkom Mališem) i Crnac (Matom Damjanom).

– Riječ je o županijskoj cesti Paušinici – Krivaja koja povezuje ove dvije općine. Ona je trenutno makadamska. Cilj nam je iznaći mogućnosti kako bi istu modernizirali, odnosno asfaltirali. Dužina ceste je 5,3 kilometara i bit će potrebna financijska sredstva kako bi odradili taj projekt i ono što mogu potvrditi je da smo načelnik Crnca Mato Damjan i ja dogovorili kako će naše dvije općine sufinancirati ovaj projekt. Izgradnjom ove ceste bi rasteretili dio dionice Čačinci-Zdenci prema općini Crnac, a svakako je važno kako bi i poljoprivrednicima omogućili lakši pristup njihovim površinama – rekao je načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ.

1609zupancacinci-2-1

Načelnik Crnca Mato Damjan istaknuo je također važnost ove ceste za svoju općinu.

– Mi već nekoliko godina radimo na spajanju naše općine sa susjednim, pa evo nakon što smo se spojili s Čađavicom sada to želimo i s Čačincima. Ovaj projekt prema Čačincima bi puno značio za našu općinu jer bi naši poljoprivrednici mogli lakše do njiva, a isto tako znatno bi im skratio put za prijevoz robe, npr. puno bi brže došli i do silosa u Čačincima. Kako je rekao kolega Mališ spremni smo sufinancirati ovaj projekt koji će biti višestruko značajan – rekao je Damjan.

Župan Igor Andrović naglasio je kako je njegova i želja Županijske uprave za ceste, pokušati spojiti što više cesta na području županije među kojima je i ova između Čačinaca i Crnca.

– Bit svega je da želimo obnoviti ceste koje su neasfaltirane, a koje povezuju dva ili više naselja. Sigurno da u 21. stoljeću žitelji tih naselja zaslužuju adekvatnu prometnu infrastrukturu, a isto tako i brži protok ljudi i robe kroz županiju. Ove godine smo već uredili četiri takve ceste i evo sada govorimo o ovom novom projektu koji će vjerujem ući u županijski plan Županijskih cesta za iduću godinu, a mi ćemo ju financirati prema modelu kojim smo radili i za druge ceste, a to znači pola iznosa plaća Županija, odnosno Županijska uprava za ceste, a pola općine kroz koje ceste prolaze – rekao je župan Andrović koji je potom, uz svoje domaćine, među kojima je bio i zamjenik načelnika Općine Čačinci Alena Jurenca, te zamjenika župana Darka Žužaka i ravnatelja ŽUC-a Brune Perkeca, obišao trasu buduće modernizirane prometnice. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Vladimir Grgurić)

IMG_5001

Share Button
Skip to content