Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. srpnja 2020.

HZJZ: Ako su okupljanja s više od 100 sudionika tada su zabranjena rukovanja, grljenja, ljubljenja i čestitanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas nove preporuke koje se odnose na organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika. Za provedbu svih ovih uputa i preporuka, navode, odgovoran je organizator.

Naime, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Nacionalni stožer danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od 100 osoba obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati tu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se kod nekoga ustanovi zaraza virusom što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Kontrolu provedbe odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Organizator mora informirati uzvanike o važećim mjerama prilikom pozivanja. Također, HZJZ preporučuje ne pozivati osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti na veća okupljanja. Potrebno je označiti sva sjedeća mjesta te ih udaljiti 1,5 metar. Sudionici okupljanja ne bi se trebali zadržavati i grupirati, nego što prije doći do svoga stola. Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva. Obvezuje se organizatora na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Svi pružatelji usluga na okupljanjima, osim glazbenika, moraju nositi maske za lice. Fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 metar za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem. Detaljnije upute pročitajte OVDJE. (civilna-zastita.gov.hr)

Share Button