Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. lipnja 2020.

U njegovoj rodnoj kući “dobar dan” poželjet će vam “osobno Petar Preradović”, moći ćete se okušati pisati guščjim perom, doznat ćete sve o Ilirskom pokretu, a uređenjem “Petrovog vrta” stvorit će se bajkovita oaza

U povodu obilježavanja 200. rođendana jednog od najznačajnijih pjesnika hrvatske književnosti 19. stoljeća, Petra Preradovića, Općina Pitomača obnovila je njegovu rodnu kuću u Grabrovnici. To su učinili iz pomoć EU i sredstava iz programa Interreg, Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović i Csokonai“. U samu obnovu, uloženo je 5,6 milijuna kuna od čega je 4,8 milijuna osigurano iz fonda Europske unije, dok je za opremanje interpretacijskog centra uloženo još 1,2 milijuna kuna od čega je 400.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma. I unutra ćete moći osjetiti “kakav je bio život u doba Petra Preradovića”. Tako će vam “dobar dan” poželjeti “osobno Petar Preradović”, odnosno njegov hologram. Ako želite oprobati kako vam ide pisanje guščjim perom, doznat ćete do to i nije laka zadaća. Ovdje ćete doznati “tko je tko” ilirskoga pokreta, a od ove godine, tu je još jedan sadržaj  „Petrov vrt“. Završeni su radovi na prvoj fazi koji uključuju uređenje vrta, pozornice i amfiteatra za organizaciju različitih priredbi i događanja. U sljedećim fazama radova zasadit će se vrt, „urediti“ bara u sklopu vrta, prostor za čitanje i sjedenje, prostor za bicikliste i zip line. Ovaj projekt je financiran sredstvima Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Općine Pitomača.

Interpretacijski centar i Petrov vrt, u utorak su obišli ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, član Uprave hrvatskih šuma Igor Fazekaš, župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, u sve u pratnji domaćina načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića i voditeljice Centra Danijele Rešetar.
Ministrica Vesna Bedeković, prilikom obilaska upoznala je prisutne važnošću ovog objekta za pitomačko područje.

– Preradovićevi stihovi, njegova lirika imaju značaj za cijelu hrvatsku književnost i imaju odjeka ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Znamo svi da Preradovića svrstavamo u najvažnije književne ličnosti hrvatskog romantizma. Sam Preradović kao pjesnik domovine i domoljublja ima svoje zasluženo mjesto u hrvatskoj književnosti, a mi koji smo iz ovog kraja izrazito smo ponosni što je rođen upravo ovdje – rekla je ministrica, dodavši da se proširenjem ponude samog Centra otvara veća mogućnost organiziranja terenske nastave za učenike i upoznavanje s važnim dijelom povijesti ovog kraja.  (www.icv.hr, vpz.hr; Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button