Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. lipnja 2020.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u posjeti Virovitičko-podravskoj županiji: Dogovorili smo 1,7 milijardi kuna europskih sredstava u Virovitičko-podravsku županiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u nedjelju Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju gdje je predstavio postignuća aktualne Vlade, osobito Vladin doprinos razvoju ovih županija te se osvrnuo na aktualna događanja.

- Mi smo samo u pogledu jačanja financijske snage županija, gradova i općina povećali prihode za 10 milijuna kuna za županije, gradove i općine. Dogovorili smo 1,7 milijardi kuna europskih sredstava u Virovitičko-podravsku županiju - kazao je.

Dodao je da je u ovoj krizi Covid-a, radnicima u Virovitičko-podravskoj županiji isplaćeno zasad 62 milijuna kuna, dok je za ruralni razvoj investirano više od 700 milijuna kuna.

- Ovdje je jako dobra razvojna agencija na županijskoj razini koja je zaista pokazala kako se učinkovito mogu apsorbirati europska sredstva - rekao je Plenković, napomenuvši da je kroz projekt Slavonija do sada ugovoreno 12,8 milijardi kuna.

Ustvrdio je kako će, dođe li njegova opcija na vlast, PDV na hranu pasti s 25 na 13 posto, a porez na dobit s 12 na 10 posto. Europska sredstva za gospodarski zamah nakon koronavirusa

Plenković je rekao kako će njegova Vlada pokušati dobiti 22 milijarde eura financijskih sredstava EU za gospodarski zamah nakon koronavirusa.

- Naši partneri su hrvatski građani i narod. Nije bilo krize koju nismo savladali. S optimizmom i postignućima gledam u budućnost i u razdoblje koje nazivamo drugo poluvrijeme - rekao je Plenković.

Nakon Slatine premijer je obišao i Đakovo gdje je pred medijima ponovio glavne točke svoga programa i još jednom pohvalio uspjehe svoje Vlade. Govorio je i o žarištu koronavirusa u Đakovu te rekao da mu je drago čuti dobre vijesti po pitanju najnovije epidemiološke slike u gradu.

- Nakon povećanog broja pozitivnih testova prošlih dana, prema novim informacijama i obavljenim testovima od kojih su neki još u tijeku, manje je novozaraženih što je dobro, a o čemu ćemo više znati sutra - najavio je premijer.

Dodao je kako su u Đakovo došli poslati poruku svim stanovnicima da se drže te da poštuju mjere i pomognu u preveniraju širenja virusa. Najavio je i kako će u ponedjeljak u Đakovo stići novi epidemiološki timovi iz Virovitice i Slavonskog Broda kako bi pomogli, a dolazi i stožer.

- Učinit ćemo sve da spriječimo daljnje širenje virusa u Đakovu. Karantena nije opcija, epidemiolozi su dobro obradili pozitivne građane i njihove kontakte, ovdje je zatvoren i noćni klub, odgođene su krizme i pričesti, pa se očekuje poboljšanje slike jer nema događaja koji bi ugrozili stanovnike Đakova - zaključio je Plenković.

Nije dobro ako nam političari, nadriliječnici počnu dijeliti savjete

- Nije dobro ako nam političari, nadriliječnici i specijalisti drugih disciplina počnu dijeliti savjete, umjesto da slušaju one koji su nam pomogli da savladamo koronavirus u prvom valu njegova izbijanja, veljači, ožujku i travnju - poručio je.

Za razliku od takvih, ocijenio je, u Vladi su se pokazali u očuvanju javnozdravstvenog sustava, smanjenju zaraze. velikom broju izliječenih.

- U ovom trenutku imamo nešto povećani broj zaraženih, ali kao i cijeli svijet, u vremenu koje je pred nama, morat ćemo balansirati između zaštite zdravlja te održavanja ekonomije i turizma - naglasio je Plenković.

Pozitivnima ocjenjuje okolnosti da nakon pojave žarišta zaraze u Đakovu nema težih oblika bolesti te nitko nije na respiratoru.

- Treba podsjetiti da je zahvaljujući angažmanu Vlade cijeli zdravstveni sustav dignut na visoku razinu, zaštitna oprema je osigurana, sve je to osigurala Vlada HDZ-a, sigurno nije oporba i mi ćemo se tako nastaviti odgovorno ponašati - kazao je. (www.vlada.gov.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content