Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. lipnja 2020.

Fotogalerija: Za 42 mališana je otvoren novi dječji vrtić u Sopju, čija unutrašnjost i dječje igralište nemaju ni neki vrtići u Zagrebu

Iako novi dječji vrtić u Sopju i s ceste izgleda prelijepo, tek kad uđete u njegovu unutrašnjost i dvorište, tada doznate da on izgleda – spektakularno. U dvorištu vrtića prekrasno je dječje igralište na kojem je najveća gužva bila na dječjem “zip lineu”. u vrhunskim uvjetima, uživat će 42-ero mališana koliki je kapacitet ovog zdanja čija je vrijednost bila gotovo 5 milijuna kuna, za što Općina Sopje, niti stanovnici ove općine nisu morali izdvojiti niti jednu kunu, jer je gradnju u stopostotnom iznosu financiralo Ministarstvo poljoprivrede… Radovi su počeli 15. lipnja prošle godine, a malo više od godinu dana nakon “prve lopate”, održana je svečanost otvorenja.

Uz stanovnike općine Sopje, svečanom otvaranju nazočili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić… To je nakon Gornjeg Bazja i Ćeralija, treći otvoreni vrtić na području Virovitičko-podravske županije… Jedanaest ih se financira bespovratnim sredstvima u iznosu od 59 milijuna kuna.

Na početku svečanosti sve je nazočne pozdravio općinski načelnik Berislav Androš.

– Mnogi su odrađeni projekti iza nas, a mnogi nas još čekaju, ali ovo je najznačajniji projekt Općine Sopje. Bit će to mjesto boravka za četrdeset i dvoje djece s područja naše općine. Prošli tjedan su me posjetili prijatelji iz Zagreba i rekli su da ovakvo dječje igralište ima malo koji vrtić u Zagrebu. Zahvalio bih se svima koji su nam pomogli da ovaj projekt uspješno završimo, od ministarstava do Županije, VIDRA-e, te naših dužnosnika, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini.

Nazočnima se obratio župan virovitičko-podravski Igor Andrović koji je pozdravio ovu investiciju i ulaganje u najmlađe.

– Vjerujem da će ovaj vrtić, ali i sve ostalo što je napravljeno za djecu i mlade, sigurno pridonijeti boljem životu i da će značiti ostanak u ovom području. Mi u Županiji radimo puno projekata, velikih infrastrukturnih, ali nema važnijih od onih koji su namijenjeni djeci – rekao je, između ostalog, župan Andrović.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić naglasio je da politika puno puta može odlučiti loše, no odluka izgradnje vrtića izuzetno je dobra odluka.

– Naša je zadaća i obaveza našim građanima osigurati bolji i sigurniji život. Posebice se to odnosi na ova ruralna područja koja su puno puta zanemarivana. Čestitam vam na novom vrtiću i vjerujem da će biti ispunjen do posljednjeg mjesta te se nadam da će mu uskoro biti potrebna nadogradnja – rekao je Đakić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković pozdravila je prisutne u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Sve ono što se ulaže u općinu Sopje, sve to je pokazatelj zaloga budućnosti, skrbi i brige o svim ljudima u svim krajevima Hrvatske. Izgradnjom škola, dječjih vrtića, domova i ostalih infrastrukturnih objekata želi se postići ravnomjerni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske. Izgradnja vrtića je zalog za budućnost naših mladih obitelji kako se ne bi morali iseliti, nego ostati na svojoj djedovini – rekla je Bedeković, dodavši kako njeno Ministarstvo sufinancira rad dječjih vrtića s 500,00 kuna po djetetu u 79 općina diljem Hrvatske, od čega je osam općina s područja Virovitičko-podravske županije…

Presijecanjem vrpce, vrtić su službeno zajednički otvorili ministrica Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, a blagoslovio ga je sopjanski župnik vlč. Oliver Kranjčić. Svečano otvaranje vrtića svojim su nastupima uveličala djeca, polaznici predškole u Sopju.

Vrijednost izgradnje vrtića, za koji je projektnu dokumentaciju izradila županijska razvojna agencija VIDRA, je iznosila 4.875.304 kuna, a stručni nadzor 101.280 kuna. Radove je izvela tvrtka Građenje Marković d.o.o. iz Slatine. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button
Skip to content