Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. lipnja 2020.

Dr. Miroslav Venus odgovorio na pitanje zašto su se promijenile preporuke vezane uz zaštitne maske i zašto ih je dobro nositi u zatvorenim prostorima

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, na kojoj se doznalo kako imamo još jednu zaraženu osobu, dr. Miroslav Venus odgovorio je na pitanje o tome zašto su epidemiolozi promijenili preporuke vezane uz nošenje zaštitnih maski.
Oni sada, naime, preporučuju da svi u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu nose maske.

– Zamjera se znanstvenicima što su nešto izjavljivali prije dva, tri mjeseca, a sada izjavljuju nešto drugo. I sam pisao određene članke u smislu edukacija gdje sam u ono vrijeme također izjavio da nošenje maski apsolutno dolazi u obzir kod osoba koje imaju simptome, a da za zdrave osobe nije toliko nužno. Ali to je bilo u ono vrijeme. A naravno da svaki zdravstveni pristup u sebi uključuje da saznavanja novih informacija, a kroz dva, tri mjeseca smo saznali nove informacije o tom virusu. Saznali smo jako bitnu informaciju, a to je da je vrlo visok postotak, neočekivano visok, asimptomatskih slučajeva, a to ste vidjeli i iz naših slučajeva. To znači da je nošenje maski ipak izrazito bitno i preporučuje se. Baš zbog toga što ne znate tko je zaražen. Netko tko nema nikakvih simptoma bolesti može biti zaražen pa vas zaraziti. Dakle to je potpuno normalno i razumljivo, i to ljudi moraju shvatiti. Ovo je nešto što je nama bilo potpuno novo i još učimo, naravno da onda temeljem novih spoznaja i prilagođavate određene stavove – rekao je dr. Venus. (www.icv.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button