Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. lipnja 2020.

Prema podacima Ministarstva financija – za obrazovanje najviše izdvajaju Pazin, Križevci, Poreč i Virovitica

Prema podacima Ministarstva financija i konsolidiranih proračuna gradova, najviše su novca za obrazovanje u 2018. godini izdvojili gradovi Pazin i Križevci, a u odnosu na broj stanovnika predvode Poreč, Pazin, Virovitica, Labin, Umag… Usporedimo li brojke s godinom ranije, najviše je sredstava za obrazovanje povećala Virovitica – piše gradonačelnik.hr

Čak 23 grada u Hrvatskoj za obrazovanje izdvaja ispod 10 posto proračuna, najviše – njih 40-ak izdvaja između 10 i 20 posto, 34 izdvajaju preko trećine proračuna, 17 gradova premašilo je 40 posto proračuna a njih pet – Pazin, Križevci, Slavonski Brod, Čakovec i Kutina za obrazovanje su izdvojili više od polovice svog proračuna. Gledajući per capita, 12 gradova izdvaja preko 3.000 kuna po stanovniku, uvjerljivo vodi Poreč s izdvojenih 6.500 kuna po stanovniku. Gledajući poredak prvih deset gradova vidljivo je da je većinom riječ o srednjim gradovima, da se, gledajući izdvojene iznose u odnosu na broj stanovnika, velik dio vodećih gradova nalazi u Istri, a od komentara koje smo dobili iz gradova, vidljivo je da su stipendije sve izdašnije, da se sve više potiču deficitarna zanimanja, ali se i više nagrađuju najuspješniji učenici kojima se daju i nove mogućnosti usavršavanja kroz primjerice centre izvrsnosti. Velik je broj EU projekata u koji su se gradovi uključili, pa se puno radi na energetskim obnovama škola, financiraju se pomoćnici u nastavi, logopedi, prehrana…, više se potiču nadareni učenici, a i socijalna osjetljivost je pojačana. Od kako je država preuzela nabavu udžbenika, gradovi sudjeluju u pomoći pri nabavi ostalih potrepština, kao što su radne bilježnice ili atlasi. Sve više gradova rekonstrukcijom i gradnjom novih škola, uvodi jednosmjensku nastavu.

Ulaže se i u predškolsko obrazovanje, grade se i proširuju vrtići, sve je više kapaciteta po gradovima kako bi sva djeca mogla biti upisana, uvode se i dodatni programi u predškolski odgoj… Iz proračuna smo izvukli sredstva namijenjena za – predškolsko obrazovanje, osnovno obrazovanje, srednjoškolsko obrazovanje (AOP 115+116), poslije srednjoškolsko, ali ne visoko obrazovanje, visoka naobrazba (AOP 119+120), obrazovanje koje se ne može definirati po stupnju, dodatne usluge u obrazovanju, istraživanje i razvoj obrazovanja te usluge obrazovanja koje nisu drugdje svrstane.

Nakon Poreča, po glavi stanovnika najviše je izdvojio spomenuti Pazin, pa zatim Virovitica – 4.164,60 kuna. Virovitica je ujedno prva po više izdvojenim sredstvima u 2018. godini u odnosu na godinu prije – 41.958.554 kuna.

U Virovitici je u razdoblju od 2018. godine u zgrade odgoja i obrazovanja putem obnova kao i energetskih obnova te izgradnje uloženo je 25.000.000 kuna kako bi se poboljšali materijalni i tehnički uvjeti te proširili kapaciteti i podignula kvaliteta pruženih usluga. Tako je u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja uloženo 18.500.000 kuna i to za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4) ukupno 11.500.000 kuna, u energetsku obnovu OŠ IBM Virovitica 7.000.000 kuna, za sanaciju krovišta na Školskoj sportskoj dvorani IBM 625.000 kuna, za sanaciju stropova u učionicama razredne nastave matične škole IBM 615.000 kuna te za energetsku obnovu područne škole Milanovac 750.000 kuna.

Ove školske godine izgrađen je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i trodijelna školska sportska dvorana s pristupnim trgom ukupne vrijednosti 84.000.000 kuna. Zbog potrebe samih škola kao i prijevoza djece za posebne razredne odjele Grad Virovitica je za COOR, OŠ IBM i OŠ Vladimir Nazor Virovitica kupio vozila ukupne vrijednosti 400.000 kuna, a u svrhu povećanja sigurnosti prilikom prijevoza djece i nastavnika na nastavne i izvannastavne aktivnosti.

U skladu sa Smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu i jednosmjenski rad Grad Virovitica poduzeo je daljnje aktivnosti ulaganja u školstvo te je tako završena dokumentacija i dobivena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju Srednje glazbene škole s koncertnom dvoranom vrijednosti 15.000.000 kuna te je izrađen idejni projekt izgradnje III. osnovne škole s dvodijelnom školskom sportskom dvoranom i izgradnja područne škole Čemernica.

– Ove akademske godine imamo 39 stipendista, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno i studenti će je i dalje primati svih 12 mjeseci u godini. U proračunu se za tu namjenu izdvaja 400.000 kuna godišnje. Ujedno, sa 100.000 kuna godišnje sufinanciramo i rad Visoke škole u Virovitici. Grad Virovitica će u suradnji sa Šumarskim fakultetom i Virovitičko-podravskom županijom sufinancirati studij Drvne tehnologije kroz 6 semestara u iznosu od 950.000 kuna. Unatoč krizi, ove se naknade neće ukidati, stipendirat ćemo i nove studente i uvijek pomagati školstvu i obrazovanju – kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

U ovoj školskoj godini Grad Virovitica osigurao je sredstva za kupnju radnih bilježnica, obveznog radnog materijala i listića koji su obvezni uz udžbenike za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Nakon Vinkovaca, najviše u relativnom iznosu za obrazovanje izdvajaju Krapina – 46,84 posto, Labin – 45,85 posto i Zaprešić 44,81 posto. (gradonacelnik.hr, virovitica.hr, foto: ilustracija, K. Toplak i M. Rođak)

Skip to content