Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. lipnja 2020.

Vidovo 2020: Pitomačani proslavili Dan općine uz druženje, delicije i glazbu

Pitomačani i njihovi gosti imali su prilike uživati u brojnim aktivnostima u sklopu proslave Dana općine – Vidova. Nakon biciklijade u prijepodnevnim satima, poslijepodne su se održale manifestacije “Predvečerje kruha, vina i pjesme” te “Kaj, ča i što”. Održano je natjecanje u kuhanju goričnog paprikaša, udruge su prezentirale svoj rad i tradicionalne delicije, a specijalitete svog kraja predstavile su i pitomačke bratske općine Polača i Bilje. Večer su upotpunili nastupi Podravskih mužikaša, klape Kampanel i TS Svirci moji. Zavirite u fotogaleriju u kojoj vam donosimo dašak s proslave Vidova.

Dan općine Pitomača proslavljen “Predvečerjem kruha, vina i pjesme”: Najbolji paprikaš skuhala ekipa Blue Caffe

Općina Pitomača i općinska Turistička zajednica ove su godine u povodu proslave Dana općine – Vidova Pitomačane okupili na “Predvečerju kruha, vina i pjesme”. Bila je ovo prilika da udruge s pitomačkog područja prezentiraju svoj rad i delicije koje pripremaju, redom tradicionalne okuse koje su posjetitelje vraćali u djetinjstvo. Jednako tako održano je i tradicionalno natjecanje u kuhanju goričnog paprikaša. Ove godine natjecanje je okupilo 26 ekipa koje su sve svoje vještine usipali u kotlić, nadajući se tituli “najboljeg paprikaša”. U velikoj konkurenciji pobjedu je odnijela ekipa Blue Caffe, drugi najbolji gulaš napravila je ekipa Mergati, a treće mjesto osvojila je ekipa Lagvi. Nagrade pobjednicima uručili su domaćin, načelnik općine Željko Grgačić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement koji su se i sami natjecali u kuhanju paprikaša, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

– Ocjenjuje se kvaliteta, izgled, boja, okus i miris paprikaša. Temelj goričnog paprikaša je junetina, a svaka ekipa je po svojoj želji koristila povrće, začine i mirodije. Ono što je važno naglasiti je da su u kvaliteti svi bili podjednaki, no u teksturi samog jela se razlikovalo jer dosta ih je bilo gusto, više kao gulaši, a paprikaši bi trebali biti guste juhe i u tome su malo ekipe pogriješile. Ali u cjelini smo zadovoljni, bodovne razlike su bile jako male – rekao je Darko Baričević stručni učitelj kuharca iz Srednje škole Stjepana Sulimanca, predsjednik stručne komisije za ocjenjivanje paprikaša.

Titula najuređenijeg mjesta ponovno pripala Dinjevcu, pogledajte tko su ostali nagrađeni

U sklopu proslave Dana općine Pitomača – Vidova i ove su godine proglašene naj okućnice. Tako su posebne pohvale za hortikulturalno uređenje manjih površina dobile Jelka Dijaković iz Otrovanca i Martina Šimunija iz Velike Črešnjevice, pohvale za izniman trud na uređenju okućnica dobile su Marija Tkalčec, Katarina Pavleković i Marija Pavleković iz Otrovanca te Martina Milaković Hegeduš iz Grabrovnice. Titula najuređenijeg mjesta ponovno je pripala Dinjevcu, dok najuređeniju okućnicu ima Mirela Novak Jembri iz Pitomače, a pohvalu za kontinuitet u uređenju okućnice dobila je Marijanka Dravec iz Grabrovnice. Pohvalnice najboljima uručili su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, župan Igor Andrović i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Rajnski rizling Podruma Vineda šampion 38. izložbe vina u Pitomači

U sklopu proslave Dana općine Pitomača, održana je i tradicionalna 38. izložba vina u organizaciji Udruge vinogradara, podrumara i voćara „Aršanj“. Prema riječima predsjednika Udruge Marijana Sulimanca na ovogodišnjoj izložbi prezentirano je i ocijenjeno 99 uzoraka. Zlatnu diplomu dobilo je 38 uzoraka, srebrnu 51, brončanu 6, dok su 4 uzorka neocijenjena. Diplome najboljima uručili su župan Igor Andrović, načelnik općine Željko Grgačić te predsjednik Udruge Marijan Sulimanac. Šampion ovogodišnje izložbe je Podrum Vineda iz Vukosavljevice s vinom Rajnski rizling.

– Svim vinogradarima čestitam na sve boljim vinima. Više od 30 je zlatnih što pokazuje kvalitetu vina ovog našeg kraja – rekao je načelnik Željko Grgačić. (www.icv.hr, Fotografije: Ivan Bedeković)

Skip to content