Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. svibnja 2020.

Požeška biskupija: Doznajte raspored slavlja sakramenta svete Potvrde 2020. godine na području Virovitičko-podravske županije

Dopisom Biskupskog ordinarijata od 9. svibnja 2020. svi župni uredi u Požeškoj biskupiji upoznati su s Odredbama o pripravi i održavanju slavlja prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde u trenutačnom izvanrednom stanju.

Sakrament svete Potvrde 2020. godine slavi se u župama Kaptolačkog, Našičkog, Novljanskog, Novokapelačkog i Požeškog dekanata kao i u gradskim župama drugih dekanata. Nakon što smo primili popise kandidata čiji su roditelji dali pisanu suglasnost da njihova djeca pristupe spomenutom sakramentu, kao i izvještaje o sudjelovanju kandidata u online pripravi za sveto slavlje koje su provodili vjeroučitelji u suradnji sa župnicima, uzevši u obzir sadašnje okolnosti i stvarne mogućnosti oblikovan je sljedeći raspored slavlja svete Potvrde za 2020. godinu:

- 6. lipnja, 18,00 sati - Voćin - 10. lipnja, 18,00 sati - Lukač - 13. lipnja, 18,00 sati - Virovitica – Župa svetog Leopolda Mandića - 19. lipnja, 18,00 sati - Crnac - 19. lipnja, 18,00 sati - Virovitica – Župa blaženog Alojzija Stepinca - 20. lipnja, 18,00 sati - Orahovica - 28. lipnja, 11,00 sati - Slatina – Župa blaženog Ivana Merza - 4. srpnja, 10,30 sati - Slatina – Župa svetog Josipa - 4. srpnja, 10,30 i 18,00 sati  - Virovitica – Župa svetog Roka - 4. srpnja, 18,00 sati - Čačinci

Tijekom priprave za slavlje sakramenta svete Potvrde župnici trebaju upoznati kandidate, njihove kumove i roditelje o pojedinostima slavlja te o načinu na koji će se ono odvijati, poštujući mjere čuvanja od zaraze koronavirusom. U skladu s mjerama potrebno je održavati razmak između pojedinih sudionika slavlja u crkvi. Ako je crkva mala, a broj krizmanika takav da nije moguće poštivati spomenuti razmak, i gdje u rasporedu nisu predviđena dva slavlja svete potvrde, treba ga organizirati na otvorenom prostoru izvan crkve. Jedino roditelji krizmanika i drugi članovi obitelji mogu biti jedni uz druge na slavlju, što ih preporučuje da preuzmu i ulogu kumova, ako imaju sve potrebne uvjete. Pored toga, u danima neposredne priprave potrebno je odgovorno u smislu mjera opreza organizirati slavlje sakramenta pomirenja. Budući da se ove godine priprava kandidata za svetu potvrdu odvijala u izvanrednim okolnostima i online putem, župnici i vjeroučitelji dali su pisani izvještaj o njoj te dekani nisu dužni imati s kandidatima dodatni susret provjere znanja niti o tom izvijestiti na slavlju svete potvrde.  Jednako tako, kako je navedeno u Odredbama „župnici trebaju pripraviti onoliki broj kuglica pamučne vate, koliko imaju krizmanika, natopljene dezinfekcijskim sredstvom za krizmateljevu ruku kojom dotiče čelo potvrđenika“. (pozeska-biskupija.hr)

Skip to content