Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. svibnja 2020.

Heroji nikad ne umiru: Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči

U organizaciji Udruge branitelja Crnac održana je 28. obljetnica pogibije petorice Hrvatskih branitelja Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića koji su kao pripadnici 2. bojne 132. brigade svoje živote položili u Modriči.

Nakon odavanja počasti na grobnim mjestima petorice vitezova, središnji komemorativni skup održan je u Velikom Rastovcu ispred spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru kojeg su uveličali obitelji i rodbina poginulih, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik Općine Crnac Mato Damjan, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, predsjednik Udruge 105. Modričke brigade HVO-a Mato Marić, predsjednik ZUiČ HVDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš i mnogi drugi.

– Posebno nam je zadovoljstvo što je nama ove godine pripala čast organizirati ovaj komemorativni skup u čast naši poginulih prijatelja, pripadnika 2. bojne Mi smo danas ovdje da čuvamo njihovu istinu i živimo njihov nikada ne dosanjani san, mi smo u našoj slobodnoj Hrvatskoj koju su oni toliko željeli i zato im odajemo dužno poštovanje i počast. Pozivam vas da i dalje svi zajedno čuvamo uspomenu na njih i sve poginule hrvatske branitelje jer samo tako, će Miro, Vlado, Joso, Zdravko i Karlo te svi naši poginuli suborci živjeti vječno kao i istina o svetom Domovinskom ratu – rekao je u ime udruge organizatora tajnik Božo Kusić.

Načelnik Općine Crnac Mato Damjan naglasio je kako današnje generacije moraju čuvati uspomenu na sva herojska djela hrvatskih branitelja.

– Upravo mladi moraju prenositi istinu, a istina je da je Domovinski rat bio oslobodilački, pravedan iako danas postoje struje koje izvrću tu istinu i koji negiraju tu istinu. Ali zato smo mi ovdje da branimo tu našu istinu i branimo je svi koji smo danas ovdje i poklanjamo se žrtvi naših heroja – rekao je Damjan.

U ime 2. Bojne obratio se ratni zamjenik zapovjednika Goran Sokol.

– Najmanje što sada možemo napraviti je doći i pokloniti se hrabrim ljudima koji su dali ono najvrjednije od sebe za svoju Domovinu, a to je svoj život. Izgubili smo ukupno 17 branitelja naše bojne, a ukupno na orahovačkom području 24, to su 24 obitelji, 24 nečija djeteta i supruga, to je za nas puno i previše. Mi se danas i dalje moramo boriti za ono što smo stvorili, omogućiti našoj djeci da spoznaju istinu o Domovinskom ratu ida saznaju sve ono što je vrijedno i za što je vrijedilo ginuti. Zato hvala obiteljima ovih vitezova koje su podnijele najveću žrtvu, a njima neka je laka hrvatska gruda i slava im – rekao je Sokol.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak naglasio je kako je područje bivše općine Orahovica dalo najveći postotak branitelja u odnosu na broj stanovnika u županiji.

– Ovaj podatak govori kako je ovo područje dalo ogroman obol u obrani Domovine i zato se danas u ime svih poginulih i svih koji su se borili za ovu našu lijepu Hrvatsku, moram boriti kako bi podigli standard i pružili mladima da u našoj Hrvatskoj koja je krvlju stvorena žive i rade u najboljim mogućim uvjetima – rekao je Žužak.

Zaključak svih govornika je bila zapravo rečenica savjetnika ministra Marka Ratkovića.

– Čovjek umire dva puta, prvi puta kada srce stane, a drugi zaista kada ga se zaboravi, Zato ne dopustimo da naši heroji drugi puta umru,ovo su načini na kojima oni živi vječno, oni koji su stvorili naše prelijepu Domovinu. Naša je uloga i zadaća dase borimo za zajedništvo kakvo smo imali 91. bez obzira na kojem području smo bili i ratovali. U Ministarstvu hrvatskih branitelja u promicanju i tumačenju te istine uvijek će te imati odgovornog suradnika, podupiratelja i prijatelja – rekao je Ratković.

Komemoracija je završila molitvom, a potom i Svetom Misom za sve poginule hrvatske branitelje koje je predvodio župnik Župe svetog Ivana Krstitelja Crnac Augustin Tašić. (www.icv.hr, vg)

Share Button