Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. ožujka 2020.

Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene PIN-a sa 100,00 na 250,00 kuna

Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene PIN-a sa 100,00 na 250,00 kuna. Naime, korona virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem i indirektno putem kontaminiranih ruku. Stoga je nužno u što je moguće većoj mjeri suzdržavati se od dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu. S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze korona virusom HNB je dao preporuku o povećanju potrošnje koja se ne mora potvrđivati PIN-om sa 100,00 na 250,00 kuna po transakciji te tvrdi da će se novim iznosom obuhvatiti velik dio svakodnevnih platnih transakcija građana s obzirom na to da prosječna transakcija platnom karticom iznosi oko 225,00 kuna.

Na razini kartičnog tržišta Republike Hrvatske, pojedinačni iznos beskontaktne elektroničke platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta ograničen je sada na 100,00 kuna, što je znatno manje od propisima maksimalno dopuštenih 50 eura (oko 370 kuna). HNB očekuje da se preporuka počne primjenjivati što je moguće prije, a zbog složenosti procesa najkasnije do 21. travnja 2020. (www.vecernji.hr)

Share Button