Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. veljače 2020.

Češka Beseda Virovitičko-podravske županije održala svoju prvu izvještajnu skupštinu: U godinu dana postojanja ostvarili brojne aktivnosti

Članovi Češke Besede VPŽ održali su u Glazbenoj školi u Virovitici svoju prvu redovnu izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednica ove udruge, Jasna Per Kožnjak podnijela izvješće o radu i prisjetila se brojnih događaja u proteklih godinu dana, od osnutka udruge pa do današnjeg dana.

Cilj “Češke Besede Virovitičko-podravske županije” je isti, njegovati češku kulturu, jezik, običaje, tradiciju i zajednicu u kojoj živimo. Brinuti jedni o drugima, poštovati se i međusobno podupirati. Podržavati i uključiti se u aktivnosti Češkog saveza, krovne organizacije svih beseda. Želja nam je i dalje njegovati i produbljivati odnose s prijateljima iz Vyškova, upoznavati Češku republiku, njene prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, a s tim u vezi prisutni smo u velikoj većini događaja koji se tiču češke tradicije i kulture, neovisno da li se to radi o našoj i drugim županijama gdje žive Česi, nego i prijateljima iz Češke Republike. S tim u vezi organizirali smo i posjet članova Češke Besede VPŽ Češkoj Republici. Gdje smo osim turističkog razgledavanja i posjećivanja prekrasnih znamenitosti Južne Morave sudjelovali i na 13. festivalu „Mlynske kolo“ u Češkom gradiću Kyjov. Kazališna sekcija nastupila je s kazališnom predstavom “Izlet“, a kreativna, s lijepo uređenim štandom rukotvorina članica besede. Prisutni smo i na događajima u našem gradu, a naši počeci su bili već nakon osnivanja udruge, predstavljanjem na prošlogodišnjem sajmu “Viroexpo”, a poslije nizom, tradicijskih, edukativnih i kulturno-umjetničkih događaja – istaknula je između brojnih aktivnosti predsjednica Jasna Per Kožnjak koja je iskoristila prigodu da zahvali svim onim udrugama i pojedincima koji su pridonijeli radu ove udruge, među kojima su bili i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, dogradonačelnik grada Vyškova, Josef Kahlik, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica te drugi uvaženi gosti.

U kulturno-umjetničkom dijelu nastupili su članovi besede u tradicionalnim češkim narodnim nošnjama. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Bruno Sokele)

Share Button
Skip to content