Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. siječnja 2020.

Neka vinogradska godina bude rodna i plodna: Tamo gdje raste „Zeleni Silvanac“, blagoslovljeni su vinogradi, poškropljena je loza i slavonske kobasice

Na Jezercu, nedaleko Orahovice, Poljoprivredno poduzeće Orahovica, organiziralo je tradicionalnu proslavu blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Tu, na lokaciji gdje raste vinova loza najčuvenijeg vina orahovačkog kraja, Zelenog Silvanca, proslavu, zaštitnika vinogradara i vinara, uveličao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz svog zamjenika Darka Žužaka, kao i domaćina, predsjednika Uprave PP Orahovice Saše Breznika, načelnika Općine Crnac Mate Damjana… Bili su tu i Suhopoljski tamburaši, članice KUD-a Čačinci u narodnim nošnjama, vrhunska kapljica, ali i gastronomske delicije među kojima je odskakao šaran na rašljama.

– Lijepo je danas biti ovdje na našem tzv. Jezercu i zahvaljujem se svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu proslavu Vinkova. Mogu samo poželjeti da nam godina bude barem kao prethodna i bit ćemo više nego zadovoljni – rekao je Josip Tokić voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo PP Orahovica.

Nazočne je pozdravio i poželi im dobrodošlicu i predsjednik Uprave PP Orahovica Saša Breznik, a virovitičko-podravski župan Igor Andrović je istaknuo.

– Mi smo županija koja poštuje tradiciju i običaje i zato sam presretan što danas ovdje vidim Slavoniju u malom. Zazivamo svetog Vinka da nam blagoslovi novu vinogradarsku godinu, da ista bude bez ikakvih problema, rodna i plodna. Moram svakako pohvaliti sve vinare s područja Virovitičko-podravske županija koji svake godine imaju sve bolja i bolja vina, a naravno PP Orahovica je, kada je vino u pitanju, priča za sebe. Želim da ovo uspješno poduzeće i dalje ustraje i da im sveti Vinko i dragi Bog u tome pomognu – rekao je Andrović.

Potom je vinograd blagoslovio župnik orahovački, velečasni Željko Strnak, a vinom je, da godina bude rodna i plodna, lozu i slavonske kobasice poškropio, voditelj Josip Tokić. Nakon ovog obreda, slavonska pjesma uz slavonsku vatru orila se podno Papuka uz vrhunsku kapljicu orahovačkog vina… (www.icv.hr, vg, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Vladimir Grgurić)

Share Button