Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. prosinca 2019.

Povećanje roditeljskih naknada od 1. travnja 2020. godine: Nekada su bile 2.328,00 kn, a od iduće godine za tri tisuće više – 5.654,00 kune

U Banskim dvorima održana je 197. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 17 točki dnevnog reda, među kojima Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izvijestila je da se predlaže povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno (dosadašnjeg limita od 3.991,20 kuna) na 170 posto proračunske osnovice, odnosno 5.654,20 kuna.

Također, kazala je ministrica, povećava se maksimalni iznos naknade plaće na 170 posto proračunske osnovice u slučaju korištenja prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta zaposlene ili samozaposlene majke u trajanju od tri mjeseca.

Izmjenama zakona skraćuje se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja zaposlenog ili samozaposlenog roditelja. Tako se umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže 9 mjeseci staža, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci. Ministrica je podsjetila da bi izmjene Zakona na snagu trebale stupiti 1. travnja 2020. godine.

– Ovo povećanje predstavlja značajan iskorak s obzirom na to da se u mandatu ove Vlade iznos rodiljnih naknada po drugi put povećava za vrijeme korištenja ovih drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta – naglasila je Bedeković.

Ministrica je podsjetila i da je iznos rodiljnih naknada prije 2017. godine iznosio 2.328 kuna, što je rast za više od tri tisuće kuna u mandatu ove Vlade, s obzirom na iznos naknade od 5.654 kune.

– Ovo je korak prema potpunom delimitiranju, a u ovom smo se trenutku vodili ravnotežom i održivošću proračuna odnosno politikom odgovornog upravljanja javnim financijama – izjavila ministrica Bedeković uoči sjednice Vlade. (vlada.gov.hr)

Share Button