Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. listopada 2019.

Hrvatska zajednica županija: Potpisana Povelja o dekarbonizaciji zgrada do 2050. godine

Četvrti otvoreni dijalog partnera, konferencija na temu izmjena i dopuna Zakona o gradnji kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije, održana je 24. listopada u Zagrebu. U sklopu konferencije potpisana je i Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Dosadašnja praksa pokazala je da je potrebna jača međuresorna komunikacija između tijela državne uprave i realnog sektora, kao i da je potrebno stvaranje široke mreže povezanih stručnjaka koji su spremni podržati oblikovanje i provedbu strategija za postizanje sektorskih ciljeva.

Cilj je zajedničkim dijalogom potaknuti uspješnu implementaciju standarda zgrada gotovo nulte energije te uspješnu provedbu nacionalne dugoročne strategije energetske obnove zgrada. Dijalog okuplja predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

Povelja predstavlja važan dokument koji povezuje sve dionike i poziva ih na suradnju kako bi zajedno postigli zadani cilj, a u ime Hrvatske zajednice županija potpisao ju je njen predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Sadržaj Povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. (www.hrvzz.hr)

Share Button