Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. kolovoza 2019.

Cesta koja je promijenila sve: Nakon prvih sedam mjeseci 2019. godine na Jankovcu je bilo 44 posto više turista nego u 2018.

Nekad je odlazak i posjet Jankovcu bio “mučenje”. Nakon vožnje po “drndavom makadamu”, jedini koji su trljali ruke bili su “automehaničari” jer “amortizeri” su teško izdržavali tu patnju. Asfaltiranjem ceste prema Jankovcu, projektu čiji je nositelj bila Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije, a u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka, ali i nekim drugim sadržajima, ovaj turistički biser Papuka i Slavonije, doživio je “turističku eksploziju”.

Naime, prema podacima iz Parka prirode Papuk, u prvih sedam mjeseci 2019. godine imaju povećanje od 44 posto. Naime, od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine imali su 28.367 posjetitelja, odnosno 44% više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine kada ih je bilo 19.649. Naime, riječ je o podacima o broju individualnih ulaznica. Ako se u statistiku uključe edukativni programi koje Park prirode Papuk uspješno provodi već dugi niz godina, a uključuju individualnu ulaznicu, prošle godine do kraja kolovozu bilo je oko 25.000 posjetitelja, dok je ove godine riječ o 31.500.

jankovac cesta

Papuk se diči nesvakidašnjim prirodnim ljepotama po kojima stoji uz bok najljepšim područjima na svijetu, čemu svjedoči i titula prvog geoparka u Hrvatskoj, no budući da se ne nalazi uz frekventna područja velikih gradova još uvijek ga svrstavamo u nedovoljno istražena područja. Upravo ta činjenica još dodatno umnožava ovaj ionako nevjerojatan rezultat. Sjajan je podatak i za Kamp odmorište Duboka s porastom broja dolazaka od 86%  u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, dok je broj noćenja ostvaren u porast od 80% u odnosu na prethodnu godinu.

– Iako su podaci o porastu broja posjetitelja doista fascinantni, moramo naglasiti da se niti jedan uspjeh pa ni ovaj Parka prirode Papuk ne događa preko noći. Ovo je rezultat višegodišnjeg sustavnog ulaganja u turističku infrastrukturu Parka prirode, suradnje s lokalnom zajednicom i konačno vjerom da i najmanjim osobnim doprinosom možemo učiniti puno na putu ucrtavanja Papuka u nezaobilaznu turističku destinaciju na karti ovog dijela Europe. Istaknuo bih i zahvalio se turističkim zajednicama obje županije s područja Parka prirode koje ne propuštaju prigodu neumorno promovirati naš Park gdje god se za to ukaže mogućnost – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 % potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. (www.pp-papuk.hr, www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button