Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. kolovoza 2019.

Kardinal Vinko Puljić uručio odlikovanje Orahovčaninu Voji Lukiću za medijsko promoviranje crkve

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uručio je, u Beltincima u Prekmurju laureatu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te počasnom građaninu Orahovice Voji Lukiću odlikovanje za medijsko promoviranje Crkve.

Vojo Lukić je izrazio veselje što je ovo veliko priznanje dobio nakon mise održane u popodnevnim satima u Beltincima povodom 100-obljetnice Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Misu je slavio ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Stanislav Zore, a propovijedao je soboški biskup Peter Štumpf. Uz članove Slovenske biskupske konferencije, brojne svećenike redovnike i redovnice proslavi su prisustvovali i apostolski nuncij u Sloveniji mons. Jean-Marie Speich, kardinal Vinko Puljić i umirovljeni kardinal France Rode.

Iz inozemstva su došli i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup u Eisenstadt-u Ägidius Johann Zsifkovics, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor održao je govor na svečanosti, a prisustvovali su također evangelistički i pravoslavni svećenici.

– Posebnu vrijednost ima da mi je ovo vrijedno priznanje uručio njegova eminencija kardinal Vinko Puljić jedan od najuglednijih ličnosti Kardinalskog zbora Svete Rimske Crkve – istaknuo je Lukić.

Vojo Lukić posebno je želio napomenuti da godinama u granicama svojih skromnih mogućnosti u svom radu želi graditi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama. Naveo je kako je u ostvarenju toga potrebna intelektualna poštenost, čovječnost i određena medijska kultura kao dio opće kulture.

– Na moj poziv i u mojoj pratnji su Orahovicu i Đakovo posjetili nadbiskup Franc Kramberger, nadbiskup Anton Stres i biskup Peter Štumpf te četverostruki doktor teologije Jože Krašovec. Teološkim fakultetima u Sarajevu i Đakovu sam osobno podario Bibliju Slaviku s prigodnim rječnikom koja se počela tiskati 1550 na slovenskom jeziku. Do danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka originalnog teksta pa je prije par godina taj rijetki i stari rukopis Biblije pod vodstvom akademika Jože Krašovca ponovno ručno tiskan u Njemačkoj. Niz godina s poštovanjem promoviram biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Znano je da je veliki biskup Josip Juraj Strossmayer značajno pomogao u osnivanju Matice slovenske, a vrijedan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Slovenski mediji pisali su da je za vrijeme svoga života biskup Josip Juraj Strossmayer bio u slovenskom narodu popularan i ugledan kao i tadašnji domaći biskup Anton Martin Slomšek. Veliki slovenski pjesnik Simon Gregorčič o biskupu Strossmayeru napisao je prekrasne stihove. Kada je pak slovenski pjesnik Anton Aškerc godine 1885. posjetio Đakovo bio je toliko oduševljen tamošnjom katedralom da je o njoj napisao pjesmu – rekao je Lukić tijekom odlikovanja.

Na prijedlog Slovenske biskupske konferencije Vojo Lukić dobitnik je Slomšekova odlikovanja za vjerno služenje istini u novinarstvu godine 1997. Važno je napomenuti kako su, tijekom Domovinskoga rata, dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile čuvane u Sloveniji, u prostorima Mariborske nadbiskupije. (kta/ika)

Share Button