Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. srpnja 2019.

Njegove su breskve „velike poput jabuka“: Od lipnja kod Zdravka Pokupića u Vukosavljevici traje berba ovog slatkog ljetnog voća

Čini nam se i kad ne radi, on nešto radi. Ako nije u pekarnici, ako nije u voćnjaku, ako nije u hladnjači, onda educira vatrogasnu mladež. Zdravko Pokupić i „njegova radišna ekipa“, ovdje, u Vukosavljevici, ne staje. Oni ne dolaze „samo na posao“, oni delaju – „sto na sat“. Zatekli smo ih u hladnjači, koja je izgrađena europskim sredstvima, gdje su razvrstavali breskve koje su – veličine jabuke.

Onako, od oka, u kilogram vam stanu – dvije do tri. A breskve ovdje u Vukosavljevici beru od lipnja i neće stati do rujna. Kako koja sorta prođe, druga dolazi… A i di su još jabuke.

–    Radi se sve u šesnaest. Već 19 godina se bavimo voćarstvom. Breskve? Zalijevamo ih, pazimo, moraju biti prvoklasne. Koristimo bio stimulatore i bio sredstva kako bi naša proizvodnja bila što čišća, a ovo, sunčano područje, gdje se nalazimo, idealno je za njenu proizvodnju – kazuje uvijek nasmijani radišni Zdravko.

Zdravko Pokupić, ovogodišnji je dobitnik priznanja Virovitičko-podravske županije. Predložila ga je Vatrogasna zajednica VPŽ, a upravo je vatrogastvo njegova najveća ljubav. Tu daje cijelog sebe i tu ne pita za cijenu. Zdravko je uvijek tu. A kad nije, onda je uz jabuke i breskve i nektarine i grožđe i trešnje koje su prošle, ali su bile prvoklasne. A breskve koje upravo beru su „prva liga“. A kaže kako će ove godina, ako sve prođe u redu ubrati više 50 tona. Nije to ni teško, kad svaka ima „pola kile“… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button