Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. srpnja 2019.

Kreće uređenje zgrade Udruženja obrtnika Orahovica jedne od značajnih kroz povijest ovog grada

Puno je povijesnih zgrada u svakome gradu koje bilježe poneku zapaženu povijesnu notu. Orahovica kao iznimno bogato povijesno središte ovog dijela Hrvatske, prepuna je takvih zgrada i objekata, a kada krene obnove jedne od takvih onda treba ispričati i njenu povijesnu priču. Naime, zgradu Udruženja obrtnika u središtu Orahovice, stari Orahovčani i dan-danas zovu ”toplice” jer je u toj zgradi 70-ih godina prošlog stoljeća radila gostiona pod nazivom ”Toplice” koja je imala svoju kuglanu i ljudi se radu družili u njoj, a tada su već tamo i orahovački obrtnici imali svoje lokale. U ovoj zgradi je 14. Ožujka 1990. krenula borba za hrvatsku samostalnost osnivanjem ogranka HDZ-a Orahovica, a posebno značajna je ova zgrada jer je ona i rodna kuća jednog od najvećih geologa i planinara u hrvatskoj povijesti dr. Josipa Poljaka kome je na toj kući 2007. na 115 obljetnicu smrti otkrivena i spomen ploča.

Ova će povijesna zgrada konačno dobiti novo ruho zahvaljujući ideji i želji Udruženja obrtnika Orahovica, pomoći HOK-a i Županijske komore Virovitica:

– Zgrada je u dosta derutnom stanju, a posebno veliki problem stvaraju dva velika prozora koja propuštaju i teško je zagrijati zgradu. Zato smo krenuli u inicijativu obnove i evo zahvaljujući HOK-u i Županijskoj obrtničkoj komori Virovitica dobili smo sredstva od oko 50 tisuća kuna kojima će najprije izmijeniti tu stolariju, a potom nam je želja krenuti u sanaciju krovišta, a ako financijski bude moguće i kompletnu unutrašnjost. Želimo našu veliku salu opremiti projektorom i platnom kako bi bila spremna za sve naše sastanke i prezentacije, ali isto tako i za sve ostale orahovačke udruge smo spremni otvoriti svoja vrata – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica Damir Vanek na posljednjem sastanku Upravnog odbora.

Predsjednik Županijske obrtničke komore Virovitica Zoran Horić ispričao je kako je došlo do donacije navedenih sredstava:

– Radi se o inicijalnim sredstvima koja smo dobili od HOK-a za obnovu ove zgrade koja ima dugu povijesnu i obrtničku tradiciju i ova ”stara dama” je doista zaslužila. Naravno da ova sredstva neće biti dovoljna za kompletnu obnovu, ali važno je da se krenulo i vjerujem da će se sami obrtnici uključiti u ovu priču jer ovo se sve radi upravo za njih. Drago mi je da smo mi kao Županijska komora pomogli u ovoj priči, a isto tako i da sam i sam osobno mogao učiniti nešto kao eto, novi predsjednik Odbora za promidžbu i informiranje HOK-a – rekao je Horić. (www.icv.hr, vg, Fotografija: Vladimir Grgurić)

Share Button