Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2019.

Fotogalerija: Zeleni balon Geopriče vratio se kući u Park prirode Papuk

Nakon preleta Alpi, sudjelovanja na Međunarodnom festivalu balona u Hrvatskom Zagorju i posjete trodnevnoj proslavi obilježavanja 440. rođendana grada Karlovca prošlog vikenda zeleni balon Geopriče vratio se kući u Park prirode Papuk. U Park šumi Jankovac u subotu se „provozalo“ četrdesetak sretnika koji su svoju kartu za let osvojili u nagradnoj igri.

Balon na vrući zrak, koji je nabavljen u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“, bio je glavna zvijezda izletišta i fotoaparata posjetitelja. Okupljeni su s velikim interesom i pozornosti pratili kako se balon puni vrućim zrakom i polako dolazi u svoju formu te su tijekom procesa mogli i saznati više detalja o impresivnom balonu, kao npr. da košara balona ima vrata kako bi se teže pokretnim ili osobama s invaliditetom olakšao ulazak ili da je baš taj balon oborio hrvatski rekord leta u duljini i visini (180 prijeđenih kilometara u dva sata leta na visini od 5,5 kilometara).

Priliku da se u njemu „provoza“ je dobila i Jasmina Zorko koja je s obitelji došla iz Zagreba jer, kako kaže, vožnja balonom joj je oduvijek bila želja i sve dosad ju nije imala gdje ostvariti.

– Bili smo na moru kada sam na radiju čula za nagradnu igru u kojoj se može osvojiti let balonom. Javila sam se i morala sam napuhati balon, voditeljima je valjda bilo simpatično koliko sam se mučila da su mi dali nagradu – kroz smijeh nam govori odlično raspoložena J. Zorko koja je osim leta balonom ostala oduševljena parkom prirode ali i našom županijom.

– Takvo zelenilo, takva ljepota, oduševljeni smo, vratit ćemo se sigurno.

Osim obitelji Zorko, oduševljen ovim događajem i odazivom bio je i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac koji nam je otkrio planove za budućnost što se tiče balona, a bio je tu i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Plan je kroz neko vrijeme održati 30 letova na području Parka ali i šire. Dogovaramo s Turističkom zajednicom Grada Virovitice jedan let koji bismo održali krajem ljeta upravo u Virovitici – otkrio nam je A. Jurenac te dodao da svi letovi koji će se događati u sklopu Parka su promotivne prirode odnosno besplatni te će biti regulirani putem nagradnih igara i medija. (www.icv.hr, ea, foto: Matija Turkalj)

Share Button