Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. srpnja 2019.

Zbogom papirnatim računima: U poslovanju s državom uvodi se obavezno izdavanje e-računa

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji zbog ubrzavanja poslovnih postupaka, digitalizacije procesa i ukidanja papirnatog poslovanja, predviđa značajne uštede, usvojen je u listopadu prošle godine.

Zakonom je od početka prosinca prošle godine najprije uvedena obveza zaprimanja e-računa u postupcima javne nabave, a od 1. srpnja obvezno je i izdavanje elektroničkih računa po sklopljenim ugovorima o javnoj nabavi. Tako obveznici javne nabave više ne smiju primati, a njihovi im dobavljači izabrani u tom postupku više ne smiju izdavati račune na papiru već svi računi u postupku javne nabave moraju biti elektronički računi.

Elektronički račun ili eRačun je račun koji je izdan, poslan i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu. Po sadržaju eRačun je istovjetan papirnatom računu i sadrži sve obvezne stavke propisane važećim zakonskim propisima. Svi računi razmijenjeni u javnoj nabavi moraju biti poslani i zaprimljeni putem nacionalne centralne platforme za razmjenu eRačuna, dakle ne e-poštom ili na neki drugi način.

Prema procijeni, uspostavom cjelovitog procesa elektroničke javne nabave, očekuje se ostvarenje ušteda od 6 do 13 posto. S obzirom na volumen ukupne javne nabave, koja iznosi od 44 milijarde kuna, procjenjuju uštedu na više od dvije milijarde kuna te će i tako javnim naručiteljima, ali i njihovim dobavljačima omogućiti dodatne uštede. (www.mingo.hr)

Share Button