Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. lipnja 2019.

Fotogalerija/Video: Kako komuniciraju institucije Europske unije?

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatska zajednica županija organizirali su profesionalno usavršavanje u komuniciranju europskih politika koje se održavalo 3. i 4. lipnja u Bruxellesu. Razmjena informacija s nacionalnim parlamentima, borba protiv lažnih vijesti, važnost dijaloga s građanima te nova Kohezijska politika teme su dvodnevne edukacije namijenjene županijskim stručnjacima za odnose s javnošću.

Europska komisija donijela je zaključak da je potreban novi način rada u području supsidijarnosti i proporcionalnosti kako bi se lokalnim i regionalnim tijelima te nacionalnim parlamentima omogućilo da djelotvornije doprinose donošenju politika EU-a i izradi novog zakonodavstva. Prema predloženom novom pristupu, supsidijarnost i proporcionalnost pratile bi se dosljednije na svim razinama vlasti, što znači da će na temelju procjene učinaka određenih politika, programi rada Komisije biti usmjereniji.

Osim aktivne supsidijarnosti, Europska komisija fokus stavlja i na borbu protiv dezinformacija i fake news. U sklopu Akcijskog plana protiv širenja dezinformacija formiran je East Stratcom Task Force, kojemu je cilj dizanje svijesti građana i komuniciranje europskih politika na istoku Europe te poticanje medijskog pluralizma, osobito zbog jačanja utjecaja proruskih medija koji plasiraju lažne informacije. Istraživanja East Stratcoma pokazuju da se ova vrsta propagande ne koristi kako bi se mijenjali stavovi građani, već kako bi se uvela konfuzija, a u kontekstu nedavnih izbora za Europski parlament, kako bi se građane obeshrabrilo u izlasku na birališta. A što je o tome rekla Vlatka Vučić-Marasović, voditeljica Dalmatinske podružnice Hrvatska udruga za odnose s javnošću – HUOJ i voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u Zadarska županija.

.

Programu u Bruxellesu pridružio se i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović:

– Važno je vidjeti kako Europska komisija funkcionira s aspekta komunikacijske i informacijske tehnologije budući da se i sam kao župan na regionalnoj razini svakodnevno susrećem s raznim informacijama i dezinformacijama. Na nama je da informiramo građane o europskim politikama jer Europska unija nisu samo projekti, Europska unija smo svi mi – nas 500 milijuna koji dijelimo zajednički prostor, kulturu, vrijednosti i prava – istaknuo je. (www.hrvzz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button