Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. svibnja 2019.

Znanje ne poznaje granice: Robotičari iz Nove Bukovice među deset su najboljih – u Hrvatskoj

Ekipa robotičara OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice mlađe dobne skupine sudjelovala je u subotu 25. svibnja 2019. u Zagrebu na Superfinalu Croatian Makers lige za školsku godinu 2018./2019. Pozivnicu na ovo napredno natjecanje u edukacijskoj robotici osigurali su kao najbolje rangirana skupina u regiji Našice nakon održanih 4. kola u natjecateljskoj sezoni.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot.

Na superfinalu koji je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine: mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). Školu iz Nove Bukovice predstavljali su učenici 5. razreda : Leo Bračun, Nikola Ladović, Petar Kurtić i Kristijan Škrnički uz mentora Vladimira Bićanića. Učenici su u dva kruga natjecanja morali programirati mBot robote s ciljem rješavanja složenoga zadataka koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.

Samo natjecanje je bilo vrlo zanimljivo i napeto jer je konkurencija bila velika. Nakon zbrajanja bodova od strane sudaca i na kraju ocjenjivanja postalo je jasno da su mali bukovački robotičari i ove godine među prvih deset najboljih ekipa u državi. Nagrade najboljima uručila je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar – Kitarović koja je čestitala svim natjecateljima i potaknula ih na još veći trud i zalaganje u ovom području obrazovanja.

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić istaknula je kako se škola veoma ponosi njihovim uspjehom te na tome čestitala učenicima i njihovom mentoru, učitelju informatike Vladimiru Bićaniću.

– Nelson Mandela je jednom prilikom rekao, “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet” i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija. Ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva i zato čestitam robotičarima iz Nove Bukovice na ovom plasmanu – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je bila prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima koji će moći koristiti bilo koja županija u RH. Riječ je o projektu Budi STEMpatičan, koji će se ove godine, u Bologni, kao jedini hrvatski projekt predstaviti Europskoj udruzi za obrazovanje i istraživanje u znanosti (ESERA). Inače, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije i sama županija, su prije dvije godine, kao jedine u Hrvatskoj organizirale rad s Microbitovima već za učenike petih razreda, dok je u ostalim krajevima naše zemlje ta obuka bila “rezervirana” za đake u šestim razredima. (www.vpz.hr, lž, Fotografije: Lareta Žubrinić)

Share Button