Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. svibnja 2019.

U Splitu predstavljen novi adut Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju

Romantični dvorci, zanimljive kurije, stotine godina bogate plemićke povijesti i tradicije, bajke i legende – Plemićka ruta nova je atrakcija u bogatoj ponudi Virovitičko-podravske županije. Ova lijepa priča povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“, atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu Virovitice. I Splićani na plemićkom doručku uz vrhunska vina ovoga kraja imali su priliku doznati što se sve može zanimljivo vidjeti u županiji na sjeveroistoku Hrvatske koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

– Prirodna baština, kulturni i sakralni spomenici, tradicija, gastronomija, enologija, ekološka očuvanost naši su aduti i razlozi zbog čega nas je prošle godine posjetilo 16.033 gostiju koji su ostvarili 40.276 noćenja. Cilj nam je raditi na što bogatijoj ponudi, a to će generirati bolje brojke i rezultate – rekao je Josip Mikolčić iz TZ Virovitičko-podravske županije.

Njegov kolega Luka Sabo prezentirao je ambiciozni projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković. Njegovo sustavno propadanje srećom je završilo 2012. kada je dvorac došao u vlasništvo Županije koja je nositelj projekta obnove.

– Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna, u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, odobren je u sklopu poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, u visini 33.419.096,67 kuna. U suradnji s partnerskim institucijama Gradskim muzejem Virovitica, TZ Virovitičko-podravske županije, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje, obnovljeni će dvorac po završetku projekta u srpnju 2019. otvoriti vrata kao Centar za posjetitelje – Dvorac Janković i postat će prepoznatljiva turistička mikro destinacija s 15 soba, multimedijalnom izložbenom dvoranom, 5D kinom i kreativnim laboratorijem – objasnio je Sabo.

Dvorac je u 18. stoljeću izgradio Elemir pl. Janković, a tri stoljeća njegove turbulentne povijesti nisu mogli proći bez zanimljivih legendi i priča. Jedna od njih kaže kako je grofovu prosidbu odbila mađarska plemkinja kojoj se nije svidio posjed u Suhopolju. To je motiviralo grofa da nadogradi dvorac i zasadi predivan perivoj, ali ljubav im ipak nije bila suđena jer je njegovo srce pripalo kćeri upravitelja imanja. Dvorac Janković postat će sjajna polazišna točka za istraživanje ljepota Virovitičko- podravske županije poput veličanstvenog Parka prirode Papuk u kojem možete promatrati ptice, planinariti i uživati u prirodi, zanimljive Virovitice koja će jedina na svijetu ponuditi doživljaj u šubert crvenoj i plavoj boji, voziti bicikl, pecati ili samo meditirati na iznimno očuvanoj obali Drave… I na kraju Plemićke rute nazdravite vrhunskim vinima iz Orahovice ili prvim hrvatskim pjenušcem iz Slatine, koji se proizvodio još od 1864. na imanju njemačkog kneza Georga Wilhelma Schaumburg-Lippea.

Projekt obnove Dvorca Janković u Suhopolju jedan je od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije. Projekt je napisala VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko podravske županije, nositelj je Virovitičko-podravska županija, a partneri Gradski muzej Virovitica, Općina Suhopolje, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Autor arhitektonskog projekta obnove je 3LHD, interdisciplinarni arhitektonski ured. (Facebook: Visit Virovitica-Podravina Conty, Fotografije: Borna Subota, 3LHD, Kristijan Toplak)

Share Button