Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. svibnja 2019.

Nove demografske mjere: Na 5.600,00 kuna povećava se naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci

Nove demografske mjere, novo povećanje roditeljske naknade. Najzvučnija je to najava Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske koja povećava naknadu za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci na 5.600,00 kuna, piše rtl.hr.

Od ostalih mjera, za roditelje su svako važne i one o najavama pilot-programa produženog boravka u školama u kojima do sada nije bilo i sufinanciranje rada vrtića u nerazvijenim sredinama.
Od travnja iduće godine roditeljske naknade za neke će biti veće za 1.610 kuna. Dobra je to vijest za sve roditelje i one koji to planiraju postati.

– Definitivno bi to jako puno značilo i to je jako dobar poticaj mladim obiteljima, samim tim i mislim da je to pravo svake žene da ima taj puni iznos plaće tih prvih godinu dana kada je najpotrebnija djetetu – kazala je majka Elena Šimek.

Mjera je to koja stoji 150 milijuna kuna, a zahvaljujući njoj više od 60 posto roditelja zadržat će punu neto plaću.
– Cilj nam je bio u programu ove Vlade i kasnije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održivosti mjere – rekla je ministrica demografije Nada Murganić.

Da roditeljima bude lakše država planira u svim školama omogućiti produženi boravak za djecu i sufinancirati rad u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene. Na tim je mjerama godinu dana radila skupina od 16 stručnjaka. U ministarstvu uvjeravaju da im je to krajnji cilj. Nacionalna demografska strategija koja obuhvaća 100 mjera je još u pripremi, ali moraju biti brzi i spriječiti demografsku katastrofu. (rtl.hr)

Share Button