Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. travnja 2019.

Ministar turizma Gari Cappelli: Tri nova turistička zakona velik su reformski i decentralizirajući iskorak

Tri turistička zakona koja je Vlada uputila u Sabor velik su reformski i decentralizirajući iskorak, jer se velika sredstva i odlučivanje prepuštaju gradovima i županijama, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Riječ je o konačnim prijedlozima zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, za koje je ministar Cappelli kazao da mu je “drago da su na današnjoj, jubilarnoj 150. sjednici Vlade prihvaćeni njihovi konačni prijedlozi i upućeni u Sabor, jer su ti zakoni reformski i idu za unapređenjem sustava turističkih zajednica i njegovim usklađivanjem s modernim trendovima”.

Očekujući da se ti zakoni na saborskom dnevnom redu nađu već idućeg tjedna, Cappelli je poručio i da ti zakoni idu k tome da turističke zajednice (TZ) postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama.

– Ovo je jedan od prvih koraka da konačno stavimo sve na svoje mjesto i da vidimo da li uopće upravljamo destinacijama, da li to radimo dobro i koliko je uopće u nekoj destinaciji turista. U tome važnu ulogu preuzima i sadašnji Glavni ured HTZ-a koji postaje praktički agencija za marketing, nešto poput ”Visit Britain”, njemačke turističke organizacije i dr. – rekao je Cappelli.

Istaknuo je i da se zakonom o TZ potiče i udruživanje TZ-ova, što se već i prije donošenja zakona događa na terenu, primjerice u imotskom kraju, a slično najavljuju i iz Gorskog kotara, s Kvarnera, Hvara, Makarske rivijere i drugdje, što je po njemu dokaz da se ide u dobrom smjeru.

Isto tako, kazao je ministar, ”turističke zajednice u jedinicama lokalne samouprave mogu i ne moraju postojati, to nije obaveza”.

– Poručujem i da se postojećih 15 TZ-a mjesta neće ukidati, premda se o tome puno priča zadnjih dana, ali se ubuduće više neće moći formirati na takav način – kazao je.

Vezano uz Zakon o članarinama u TZ-ovima kazao je da se s 28 stopa za obračunavanje te članarine došlo na pet, s čime se gospodarstvo rasteretilo za 11 milijuna kuna, a to je, kako je kazao, i intencija ove Vlade – da rasterećuje gospodarstvo. Također se 21 djelatnost oslobađa plaćanja te članarine, dok su neke nove djelatnosti uvedene, poput banaka.

– Više će se poticati kroz fond za turistički nerazvijena područja i kontinent, za koji će se izdvajati 9 posto u odnosu na dosadašnjih 7,5 posto, a od tih sredstava će se u razdoblju od pet godina dodjeljivati sredstva regionalnim TZ-ovima koje ostvaruju manje od 500 tisuća kuna prihoda godišnje, i to kao razliku do iznosa od 500 tisuća. No, nakon isteka pet godina sredstva će se raspoređivati TZ-ovima i regionalnim i lokalnim na tim područjima putem javnog natječaja – objasnio je Cappelli, dodajući da se time želi sve izjednačiti da jednako ‘startaju’.

Zakon o turističkoj pristojbi propisuje da se ubuduće visinu njena iznosa više neće određivati uredbom Vlade, nego će je određivati županijske skupštine, a ministar će pravilnikom propisivati samo minimalne i maksimalne iznose, primjerice od 10 do 15.

– Uveli smo i novost od 2 posto i u članarinama i u turističkim pristojbama za projekte i programe udruženih TZ-ova, a bitna stvar kod pristojbe je i uvođenje mogućnosti naplate za kruzere u pomorskom prometu i prometu na unutarnjim vodama, ali se odluka o tome prepušta gradskim vijećima, ako žele mogu uvesti – kazao je Cappelli.

Najavio je i da uskoro ide izmjena zakona o turističkom zemljištu, što je važno za investicije, kao i da se priprema izrada nove strategije razvoja hrvatskog turizma od 2020. na dalje, čime će, po ocjeni Cappellija, “ova Vlada i prije isteka mandata donijeti najbitnije zakone za turizam, a koji su se čekali zadnjih 20 godina, kako bi poticali daljnja ulaganja i dobili jači, bolji i efikasniji sustav koji je potreban u turizmu”. (www.vlada.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button