Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. ožujka 2019.

Prvi od 11 na području Virovitičko-podravske županije od 200 budućih u Hrvatskoj: Počeli radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića u Špišić Bukovici

U Špišić Bukovici su počeli radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića u Špišić Bukovici, vrijednog 4.235.307 kuna. Vrtić gradi zajednica ponuditelja, Cestogradnja iz Slatine i Drvne konstrukcije iz Voćina, a kad bude dovršen, u njemu će smještaj naći 40 djece, a posao dobiti 6 novih zaposlenika.

Riječ je o vrijednoj investiciji koju u stopostotnom iznosu financira Ministarstvo poljoprivrede putem mjere iz Programa ruralnog razvoja. Radove je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a temeljni kamen položio načelnik Hrvoje Miler. Otvorenju radova nazočila je i saborska zastupnica Vesna Bedeković, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, predstavnici agencija, institucija i službi, kao i roditelji s područja općine. Radove i budući vrtić blagoslovio je župnik fra Silvio Šćepanović.

– Ovo je jedan od jedanaest novih vrtića koji će se graditi na području ove županije, a na području cijele Hrvatske gradit će se ukupno njih 200. Ministarstvo poljoprivrede izgradnju financira uglavnom u stopostotnom iznosu i najdraže mi je to što se velika većina tih vrtića nalazi u mjestima koja ih nisu imala pa oni predstavljaju izuzetno velik iskorak i za to mjesto, ali najviše za naše najmlađe koji žive u ruralnim sredinama. Za izgradnju novih vrtića izdvojit će se ukupno 1,1 milijarda kuna – istaknuo je potpredsjednik Vlade i aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, objasnivši kako smatra da bi vrtić danas trebao biti standard, a ne luksuz.

Kada se izgradi svih 200 vrtića, od kojih je većina nova, a tek manji dio ide u rekonstrukciju, pokrit će se sve potrebe za ovom vrstom odgojno-obrazovnih institucija u Hrvatskoj, objasnio je.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDRE Josip Đakić istaknuo je kako se ovakvim investicijama ruralni prostor osvježava.

– Djeca u ruralnim sredinama zaslužuju jednak pristup odgoju i obrazovanju kao i djeca u gradovima i zato vjerujem da ovakve vrijedne investicije pridonose pronatalitetnoj politici – rekao je Josip Đakić.

Župan Igor Andrović istaknuo je zahvalnost Vladi i Ministarstvu poljoprivrede na čak 11 novih vrtića koje će Virovitičko-podravska županija dobiti kroz Program ruralnog razvoja. Na području županije trenutno su tri vrtića, a kada se otvore svi novoizgrađeni, imat će ih gotovo svaki grad ili općina i tako pokriti potrebe svih sredina.

– Osim što se ulagalo u škole, sad kreće i izgradnja vrtića, projekta koji će doprinijeti boljem životu na ruralnim područjima u našoj županiji. Vrtići će biti i poticaj roditeljima za dolazak i ostanak u tim sredinama. I sam sam roditelj, pa znam koliko vrtić znači i roditeljima i djeci. Vaša djeca će biti spremna za daljnje obrazovanje, a vi ćete kao roditelji bez brige moći dovesti svoje dijete u instituciju u kojoj će uz odgoj dobiti i obrazovanje – poručio je okupljenim roditeljima na otvorenju Igor Andrović i simbolično dodao kao smatra da se društvo gradi upravo od vrtića.

Zahvalan je i načelnik Hrvoje Miler, koji kaže kako Špišić Bukovica vrtić čeka punih 30 godina i sada s nadom gledaju na otvorenje.

– Ovo je općina koja ima razloga za veselje, u posljednjih pet godina na području općine rođeno je oko 180 djece, a u posljednje dvije doselilo se desetak novih, mladih obitelji – kaže Hrvoje Miler.

– Svi smo oduševljeni i jedva čekamo da vrtić sljedeće godine otvori svoja vrata. Hvala Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tomislavu Tolušiću kao i svima koji rade i pomažu na ovom, nama važnom projektu. Vrtić će biti kapaciteta za 40-ak djece, a u njemu će biti i šest novih radnih mjesta. Ujedno, kao Općina ćemo svakako roditeljima sufinancirati trošak smještaja u vrtiću, a u kojem iznosu, to ćemo tek odlučiti – najavio je Hrvoje Miler.

Projektnu prijavu za Dječji vrtić u Špišić Bukovici je u suradnji Općinom izradila VIDRA, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Projekt je to koji je najviše razveselio roditelje. Mama Magdalena Paić kaže kako se raduje otvorenju, da im vrtić jako treba pa je već danas došla predbilježiti svoje mališane, za mjesto u novom vrtiću. (www.icv.hr, mlo, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button