Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. veljače 2019.

Europski dan broja 112: Županijski centar je na području naše županije, prošle godine zaprimio 31.890 poziva, najviše je vezanih za zdravstvo, a zlonamjerni uglavnom dolaze s mobitela

Oni prvi doznaju gdje je požar ili nesreća, ako treba nekome pomoć, ako se netko izgubio ili ako je čovjek „ugrizao psa“. Oni znaju i od kuda zovete kada zovete, kod njih nema skrivanja. Na ekranu se jasno vidi da zovete iz Nove Bukovice, iako vi tvrdite da ste, primjerice – u Orahovici.

Od 1. siječnja, Područni ured DUZS-a je u sastavu MUP-a i on je danas Županijski centar 112. Tako su u ponedjeljak, djelatnici MUP-a, a povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, upoznali zamjenike župana Marija Klemente i Darka Žužaka, s djelovanjem ove službe. Iako nisu „špijuni“ oni, po zakonu, sve razgovore snimaju, a prošle godine su zaprimili 31.890 poziva. Namjenskih je bilo 22.794 (npr. ako netko treba informaciju gdje se nalazi nap.a.), a nenamjenskih 8.608. Najviše ih je bilo vezano za zdravstvo (4.097), drugi su bili pozivi sigurnosnog pitanja (2.646)…

Od ukupno navedenog broja, njih 488 su bili zlonamjerni, koji su u odnosu na prijašnje godine, značajno smanjeni. Zanimljivo, s fiksne mreže, dolazi malo zlonamjernih poziva. Od ukupnog broja (488), njih čak 452 je došlo s mobitela. Tijekom godine, najviše poziva su dobili u kolovozu (2.943), a najmanje u najkraćem mjesecu, veljači (2.277). Inače, više od polovice poziva (16.172) dolazi s mobilnih telefona, ali još uvijek je visok postotak poziva koji dolazi s fiksne mreže (15.718).

Zamjenik župana Marijo Klement uputio je čestitke djelatnicima Županijske službe 112, naglasivši „kako svi dijelovi ove službe, od rada stožera civilne zaštite, te svih ostalih segmenata, iskustveno pomažu radu Virovitičko-podravskoj županiji i stanovnicima s ovog područja“. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button