Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. veljače 2019.

Održana konferencija za medije na temu „Ja Jesam. Ja hoću“: Prevencija, rano otkrivanje i edukacija, najvažnije su stvari vezane za maligna oboljenja

Prevencija, rano otkrivanje i edukacija, najvažnije su riječi koje su se mogle čuti na konferenciji za medije “Ja jesam. Ja hoću”, koja je održana povodom obilježavanja Hrvatskog tjedna borbe protiv raka i na kojoj su govorili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ Miroslav Venus i Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb VPŽ.

Maligne bolesti predstavljaju veliki zdravstveni problem, povezan s nezdravim stilovima života.

– U RH postoje nacionalni preventivni programi, no moramo priznati, kako se oni malo ili nedovoljno koriste. Svatko od nas, mora razmisliti i zapitati se, kakvim stilom života živi – podcrtao je Miroslav Venus, govoreći kako je “važno što prije, uz prevenciju, a potom i rano otkrivanje, provesti pravovremenu i kvalitetnu terapiju, jer su tada šanse za život veće od 50 posto”.

– Među deset vodećih uzroka smrti za područje VPŽ, za osobe ženskog spola nalaze se zloćudne bolesti dojke i debelog crijeva, uz tendenciju blagog pada na ljestvici učestalosti od 2013. do 2016. godine. Gledajući cijelu RH, naša županije je na trećem „pozitivnom“ mjestu, dok kod muškaraca lošije stojimo, jer smo na 15. mjestu u RH. Inače, za muškarce su među vodećih deset uzročnika smrtnosti, maligna oboljenja bronha i pluća, koja, nažalost, ne pokazuju tendenciju pada. Zbog svega toga, važno je rano otkrivanje i prevencija, odnosno promjena loših životnih navika – naglasio je Miroslav Venus.

Virovitičko-podravska županija se značajno uključila u poboljšanje zdravstvene infrastrukture, koja u ranoj fazi dijagnosticira pojavu malignih oboljenja ili karcinoma.

– Prošle godine smo obnovili i opremili 33 ambulante u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naše županije. Osim toga, u našoj Općoj bolnici Virovitica, nabavili smo novi CT uređaj, a ovaj mjesec pustit ćemo u pogon i magnetsku rezonancu. Kao županija ulažemo i u ljude, prvenstveno liječnike kako bi ih zadržali u našim zdravstvenim ustanovama, počev od stipendija, subvencija kamata za kupnju stana ili kuće, a raspisali smo i Javni poziv za subvencioniranje podstanarstva svakom liječniku koji nema svoju nekretninu u zaposlen je u nekoj od zdravstvenih ustanova. Nabavili smo novu opremu i moderne uređaje u našoj bolnici za oko 30 milijuna kuna, sve to služi za bolju zdravstvenu njegu i skrb naših stanovnika, ali i što ranijeg otkrivanja malignih problema. Upravo ti preventivni pregledi spašavaju tisuće života – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica koja je naglasila kako se u OB Virovitica redovito obavljaju preventivni pregledi, i u poslijepodnevnim satima, odnosno prema dogovoru s pacijentima. Uključen je veliki broj stručnjaka, liječnika i radiologa, koji izlaze vrlo često u susret pacijentima i takve pregleda obavljaju i subotom.

Naglasio je kako svi “trebaju biti jedinstveni zbog važnosti ranog otkrivanja raka i obveze odazivanja na nacionalne preventivne programe, kao bi se većina karcinoma dijagnosticirala u ranom stadiju kada je u visokom postotku moguće izlječenje. Akciju “Ja jesam. Ja hoću” na području Virovitičko-podravske županije, provele su Županija, Zavod za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ, kao i Liga protiv raka VPŽ. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button