Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. siječnja 2019.

Pitomača: Zgrada Dječjeg vrtića Potočnica, nakon energetske obnove, “skočila je iz D u B razred”, ušteda toplinske energije iznosit će 55%, a električne – 50 posto

U prostorima Dječjeg vrtića Potočnica u Pitomači, održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića „Potočnica“, a povodom završetka planiranih radova na energetskoj obnovi zgrade i završetka aktivnosti na projektu. Uz zamjenika župana Marija Klementa, ravnateljicu vrtića Mariju Jakelić, završnoj konferenciji, nazočili su i predstavnici Općine Pitomača, VIDRA-e, izvođači radova… Naime, općina Pitomača potpisala je 6. studenog 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., putem Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020., Specifičnog cilja 4c1: Smanjenje potrošnje energije iz zgrada javnog sektora. Cilj projekta Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića „Potočnica“ energetska je obnova zgrade koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera.

Nositelj projekta je Općina Pitomača koja je u suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije „ VIDRA“ prijavila i provela projekt. Ukupna vrijednost projekta iznosi je 870.678,42 kuna, dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 504.993,21 kuna. Kao sufinanciranje vlastitog učešća korisnika dobivena su i dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 280.996,35 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt je obuhvaćao poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade dječjeg vrtića i to na vanjskim zidovima i na krovu iznad grijanog prostora, rekonstrukciju sustava opće rasvjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Radove je izvela tvrtka Slavić-inženjering d.o.o. Virovitica, a stručni nadzor nad izvođenjem radova tvrtka Croming d.o.o. Pitomača.

Energetski razred zgrade prije mjera energetske obnove bio je D dok je nakon provedbe mjera energetske obnove energetski razred B. Provedbom projekta stvoriti će se uvjeti za uštedu toplinske energije od 55,45% i električne energije za tijela od 49,89%. Osim navedenih ušteda, energetskom obnovom, ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka u vrtiću. Posrednička tijela na projektu bila su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i partner na projektu.(www.icv.hr, Fotografije: Mirjana Lukačić)

 

Share Button