Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. siječnja 2019.

Grad Virovitica: Za prvo dijete 1.000,00, za drugo 2.000,00, a za svako sljedeće po 1.000,00 kuna više

Jedna od prvih Odluka koje će gradonačelnik Ivica Kirin predložiti Gradskom vijeću svakako će obradovati sve buduće roditelje s područja grada Virovitice, a riječ je o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta.
Uz subvencioniranje ekonomske cijene vrtića, osiguravanje besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda, a učenike viših razreda besplatnih radnih materijala u školama kojima je Grad osnivač, naknade za novorođenu djecu svakako su bitan segment pronatalitetne politike. Inače, Grad naknade za novorođenu djecu ima u dva oblika. Novom Odlukom o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta, iznos pomoći povećat će se sto posto.
Za prvo dijete roditelji bi tako ostvarili pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna, za drugo dijete 2.000,00 kuna te za svako sljedeće po 1.000,00 kuna više. Jednokratna pomoć za novorođenčad prema imovinskom cenzusu ostaje kako i do sada kako bi najviše dobili upravo oni kojima je to najpotrebitije. Drugi oblik je kroz Odluku o socijalnoj skrbi koja ostaje nepromijenjena.
– Zahvaljujući fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji te mjerama koje je donijela Vlada RH, Grad Virovitica dobit će oko 13 milijuna kuna više i stoga smo odlučili veći dio tih sredstava usmjeriti na one skupine kojima je to najpotrebnije – istaknuo je I. Kirin dodavši kako se na ovaj način Grad Virovitica bori protiv negativnih demografskih trendova te pomaže mladim obiteljima.
– Moram reći da smo na samom vrhu u RH po izdvajanju sredstava za predškolski odgoj te za rad našeg Dječjeg vrtića Cvrčak osiguravamo godišnje oko 7 milijuna kuna. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, uskoro uvodimo i cjelodnevni boravak u osnovnim školama čiji je osnivač Grad. Tu su i projekti energetske obnove naših odgojno-obrazovnih institucija vrijedni oko 16 milijuna kuna, a uskoro krećemo i s novim projektima. Riječ je o novoj zgradi Područne škole u Čemernici te Dječjem vrtiću u Sv. Đurađu koji nam je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa ruralnog razvoja, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin ujedno zahvalivši na potpori projektima Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću te potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću. 
Ovom prilikom gradonačelnik Kirin je najavio i nove projekte koji će podići kvalitetu života i obrazovanja najmlađoj populaciji u Virovitici. Naime, u pripremi su projekti izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky i treće osnovne škole, a nakon toga u planu je i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu.

(www.icv.hr, mlo), Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button