Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. siječnja 2019.

Fotogalerija: I Petar Preradović bi bio ponosan – pogledajte budući izgled rodne kuće jednog od najplodnijih i najcjenjenijih hrvatskih književnika

Rodna kuća jednog od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti, Petra Preradovića, bit će jedno od najljepših zdanja takve vrste u Podravini. Jasno se vide konture budućeg Memorijalnog muzeja Petra Preradovića u Grabrovnici. Bit će to “podravska ljepotica”.

Radove izvodi tvrtka Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosi 5.627.281,38 kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je Županijska razvojne agencije VIDRA. Petar Preradović rođen je 19. ožujka 1818. godine, a 201 godinu kasnije, ovo će biti najljepši poklon „pjesniku za rođendan“, ali i stanovnicima Grabrovnice, obližnje Pitomače, ali i Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button